zámek

Zámek čp. 1 je dvoukřídlá zděná patrová budova na půdorysu tvaru písmene T. Tvoří ji širší severní křídlo, obracející se štítem k východu a kolmo k němu napojené křídlo západní, které je užší a také delší. Severní křídlo má východní průčelí čtyřosé, střední dvě osy jsou situovány vedle sebe. V osách první a druhé zleva a první zprava se nachází dvojité dvoukřídlé dřevěné okno. Vnější křídla jsou v líci. Každé křídlo je rozdělené dvěma vodorovnými příčlemi, vnější levé křídlo okna prvního zleva má střední tabulku otevíravou – větrací. Kolem oken je šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem, pod oknem chybí. Stejně je orámována i zaslepená osa třetí zleva. Nároží je na obou stranách přízemí zpevněno šikmým opěrákem, směrem vzhůru se zužujícím. Opěrák je bosovaný, bosy mají hrubý povrch - až na hladké orámování. První patro je oddělené plochou římsou. Také v patře vyplňují osy okna – kromě osy třetí zleva, která je opět slepá. Okna patra jsou vyšší, dvojitá dvoukřídlá dřevěná, vnější křídla mají v líci. Každé křídlo je rozdělené vodorovnou příčlí na poloviny, dolní tabulka levých vnějších křídel je otvíravá. Okna mají ještě dvoukřídlou horní část. Celek je lemován poměrně úzkou profilovanou šambránou s hlavním klenákem v podobě diamantové bosy. Pod oknem je římsa na dvou konzolkách ve tvaru voluty, na přední straně s motivem listoví. Tato římsa je v osách druhé a třetí zleva společná, průběžná. Obě nároží jsou v úrovni prvního patra armovaná, za použití střídavě užších a širších klenáků, provedených ve štuku, nad sebou. Nad prvním patrem, zakončeným profilovanou hlavní římsou, se zvedá mohutný vysoký, třikrát odstupňovaný štít s malými volutovými křídly. Dolní etáž štítu svisle rozdělují lizény a pilastry. Na obou okrajích rovné části štítu je lizéna a po obou stranách středního úseku se třemi okny je pak sdružený pilastr s římsovou hlavicí. V úrovni nad hlavicemi pilastrů se nachází římsa, průběžná přes celou šíři štítu (až ke krajní lizéně). Všechna tři okna dolní etáže štítu jsou stejná – poměrně velká, dvoukřídlá dřevěná, ve špaletě, s křídly členěnými dvěma vodorovnými příčlemi. Kolem oken je profilovaná šambrána s hrotovitě zvýrazněnými horními rohy. Pod okny je podokenní římsa, která je průběžná přes celou šíři štítu a na pilastrech a lizénách se zalamuje. Pod římsou jsou vždy pod každým oknem dvě konzolky – obdoba konzolek pod okny v prvním patře budovy. V obou bočních úsecích dolní etáže štítu, vymezených pilastrem a lizénou, se uprostřed nachází nika. Je zaklenutá konchou, oddělenou profilovanou římsou, lemuje ji obdélné pole. V nice jsou umístěné sochy – na levé straně štítu je to socha stojící mladé ženy v šatech s krátkými rukávy, na dolním okraji rukávů a u výstřihu s ozdobným lemem. Žena má obě paže ohnuté v lokti – pravá je pozdvižená před tělem, ruka zřejmě drží nějaký předmět, levá paže pak směřuje podél pasu, ruka přidržuje pozdvižené šaty. Žena má dlouhé vlasy sčesané dozadu, hlava je mírně nakloněná k pravému rameni. V nice na pravé straně štítu je socha chlapce (?) klečícího na levém koleni, s pravou nohou ohnutou v koleni a s chodidlem opřeným o podložku. Přes pravé stehno splývá rouška, kryjící klín. Chlapec má sepjaté ruce (nikoliv uprostřed, ale blíže levého ramene), na hlavě má dlouhé kučeravé vlasy, sčesané z čela. Pod oběma nikami se pod průběžnou římsou nacházejí dvě volutovité konzolky. Na obou bocích ukončuje dolní etáž štítu křídlo, dole s volutou, jejíž závit je zatočený dovnitř. Zcela na okraji je pak umístěn kamenný obelisk s useknutým vrcholem. Střední etáž štítu, oddělená mohutnou profilovanou římsou, má šířku, odpovídající středním třem osám etáže dolní. V ose pilastrů dolní etáže se nacházejí pilastry i v etáži střední, avšak s odlišnou hlavicí – místo římsové je zde jónská. Uprostřed štítu jsou umístěná dvě okna - o něco menší obdoba oken etáže dolní, bez podokenní římsy a navíc s hlavním klenákem. Také v této etáži je pod hlavní římsou ještě jedna subtilnější a po stranách štítu jsou křídla se stejnou volutou, jako v části dolní. Na okraji střední etáže (v ose lizén dolní části) se na pravé straně nachází ukončující architektonický článek – na podstavci stojí směrem vzhůru se rozšiřující čtyřstěnná část, ukončená pyramidálně (?). Na levé straně tento výzdobný prvek chybí. Horní část štítu je úzká, v o něco menším rozsahu, než odpovídá okenním osám nižší části. Uprostřed stěny je umístěn kulatý hodinový ciferník černé barvy se zlacenými římskými číslicemi a ručičkami, zakončenými do tvaru lilie. Také zde je po stranách štítu křídlo s volutou a v ose pilastrů spodnější etáže je na římse obelisk s useknutou špičkou. Obdobný se nachází také ve středu oblouku štítového nástavce, lemovaného římsou. Obelisk je na okrajích nástavce doplněn akroterií. Jižní průčelí severního křídla je sedmiosé, jednotlivé osy nejsou rozmístěny zcela symetricky. Směrem od východu (zprava) se zde nacházejí dvě osy s menším rozestupem, dvě osy těsně vedle sebe, osa v přízemí se vstupem a konečně dvě osy s větším rozestupem. Východní nároží je zpevněno opěrákem a bosáží (viz popis východního průčelí). V přízemí je v ose páté od východu vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce s nadsvětlíkem, odděleným profilovaným poutcem. Každé křídlo má nahoře a dole obdélnou, na výšku orientovanou výplň a mezi nimi výplň čtvercovou. Na pravém křídle je klika v podobě ruky, držící podlouhlé madlo a ozdobný štítek kolem zámku. Spoj obou dveřních křídel kryje profilovaný sloupek s vysokou vegetabilní hlavicí. Nadsvětlík je členěn dvěma svislými příčlemi na tři části, z nichž každou vyplňuje oválná, na šířku orientovaná tabulka. Dveře lemuje profilovaná šambrána, v horních rozích s plným čtvercem. Ve zbývajících osách přízemí jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná okna, s vnějšími křídly v líci a každým křídlem rozděleným dvěma vodorovnými příčlemi. Okna mají stejnou profilovanou šambránu – s drobnými odchylkami. U oken v osách první a druhé od východu lemuje šambrána celé okno, u oken v osách první a druhé od západu chybí v dolní části a u oken v osách třetí a čtvrté od východu je místo dolního úseku šambrány parapetní římsa, společná oběma oknům. První patro odděluje plochá římsa, přerušená medailónem s erbem, umístěným nad vstupem. Medailón má oválný, na výšku orientovaný tvar, lemuje ho perlovec. Uvnitř se nachází erb – pravděpodobně stavebníka zámku Jana Beníška z Dobroslavi. Na francouzském štítu se šrafovaným pozadím je znázorněn strom s košatou korunou a plody (zřejmě jablky). Pod korunou je do kmene stromu zaťatý sadařský nůž, jehož střenka směřuje na levou stranu šikmo dolů. Nad středem koruny stromu je osmicípá hvězda. Nad štítem je helma s rozevlátými přikryvadly, v klenotu, tvořeném otevřenými křídly, se opakují znamení ze štítu – na pravém křídle je hvězda, na levém pak nůž. Všechny osy prvního patra vyplňují okna – dřevěná dvojitá dvoukřídlá, s vnějšími křídly v líci. Každé křídlo rozděluje vodorovná příčle na poloviny, dolní tabulka levých vnějších křídel je samostatně otevíratelná. Nahoře mají okna poutcem oddělenou dvoukřídlou část. U okna v ose čtvrté od východu chybí všechna vnější křídla. Okna mají stejnou profilovanou šambránu a pod okny parapetní římsu, jen mírně přesahující šířku oken (v osách třetí a čtvrté od východu je tato římsa průběžná). Fasádu ukončuje profilovaná hlavní římsa. Severní průčelí severního křídla je v přízemí tříosé, v patře čtyřosé (v přízemí chybí osa první od východu). Východní nároží je zpevněné opěrákem a bosáží (viz popis východní fasády). V přízemí se v ose první od východu nachází dvojité dvoukřídlé dřevěné okno, vnější křídla má v líci, každé křídlo je rozděleno vodorovnou příčlí na poloviny. Mezi vnějšími a vnitřními křídly je jednoduchá mříž, kolem okna je plochá šambrána. Další dvě osy jsou zaslepené, lemované šambránou (chybí v dolní části okna v ose druhé od východu). V prvním patře, odděleném plochou římsou, vyplňují všechny čtyři osy okna. V ose první a druhé od východu jsou stejná – dvojitá dvoukřídlá dřevěná, vnější křídla v líci, s dvoukřídlou horní částí. Dolní křídla člení na poloviny vodorovná příčle. Kolem oken je plochá šambrána. V ose třetí od východu je o něco větší okenní otvor, lemovaný profilovanou šambránou. Jeho horní část je zazděná a v otvoru je zasazeno dvojité dvoukřídlé dřevěné okno. Vnitřní křídla jsou rozdělena dvěma vodorovnými příčlemi, pravé vnější křídlo chybí, levé je rozdělené vodorovnou příčlí v horní třetině. Mezi vnitřními a vnějším křídlem je jednoduchá mříž. V ose čtvrté od východu se nachází široký obdélný okenní otvor, ukončený stlačeným obloukem. Okno je dřevěné čtyřkřídlé, s horní části oddělenou profilovaným poutcem, zasazené je ve špaletě. Každé křídlo je rozděleno třemi vodorovnými příčlemi, horní část pak jednou vodorovnou a třemi širšími svislými příčlemi. Na západním konci severního křídla se nachází rizalit bez otvorů a architektonického členění, k němuž je napojeno křídlo západní. Západní křídlo má východní průčelí trojosé. Jižní nároží je bosované stejně, jako nároží prvního patra severního křídla (tedy stejná bosáž je v přízemí i patře). Ve střední ose přízemí je vstup – stejné dveře jako v jižním průčelí severního křídla, až na odlišnou kliku. Dveře lemuje profilovaná šambrána, profilovaný poutec odděluje nečleněný nadsvětlík. V osách vpravo a vlevo od vstupu jsou stejná okna – dvojitá dřevěná dvoukřídlá, vnější křídla v líci, každé křídlo je rozděleno dvěma vodorovnými příčlemi. Mezi vnějšími a vnitřními křídly je v ose první od jihu mříž. Kolem oken přízemí je stejná šambrána, jako u oken v přízemí jižního průčelí severního křídla. Navíc je pod oknem parapetní římsa a parapetní pole – obdélné, uvnitř s barevně odlišeným polem menším, které má uprostřed vpadlý kruh. Stejné je i orámování oken ve všech třech osách prvního patra. Vlastní okna jsou stejná, jako v patře jižního průčelí severního křídla. Úroveň prvního patra je od přízemí oddělená profilovanou římsou, celou fasádu pak zakončuje profilovaná římsa hlavní. Jižní průčelí západního křídla je dvouosé, dolní část stěny chrání nízký sokl. Obě nároží jsou v úrovni přízemí i patra opatřená stejnou bosáží, jaká se nachází na východním průčelí tohoto křídla. Obě osy přízemí vyplňuje dvojité dvoukřídlé dřevěné okno, s vnějšími křídly v líci. Každé křídlo je rozdělené dvěma vodorovnými příčlemi, střední tabulka levých křídel je otvíravá. Mezi vnějšími a vnitřními křídly je jednoduchá mříž. Okna na bocích a nahoře lemuje profilovaná šambrána, dole doplněná parapetní římsou. První patro odděluje profilovaná římsa. Pod ní - v úseku mezi oběma osami přízemí, avšak již nad nimi - se na fasádě nachází štukový profilovaný, na šířku orientovaný obdélník, spočívající na dvou protáhlých konzolkách, dole se třemi kapkami. V úseku nad tímto obdélným polem se mezipatrová římsa zalamuje. Také v obou osách v prvním patře jsou okna, o něco větší, než v přízemí. Jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná, s dvoukřídlou horní částí. Dolní křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny, vnější okenní křídla jsou v líci. Okna jsou na bocích a nahoře lemována profilovanou šambránou, dole doplněnou o parapetní římsu. Pod římsou se nachází obdélné, na šířku orientované parapetní pole. Jeho vnitřek má okosené rohy a uprostřed pole je na koso orientovaná diamantová bosa čtvercového půdorysu. Nad okny se na fasádě nachází tenká profilovaná římsa (probíhá v úrovni mezi nárožní bosou první a druhou shora). Fasádu zakončuje profilovaná hlavní římsa, nad kterou se zvedá poměrně vysoký štít. Svislým členícím prvkem jsou pilastry, oddělující mírně zvlněná boční křídla. Pilastry mají vysokou patku, zdobenou obdélným, na výšku orientovaným vystouplým polem a římsovou hlavici. Pod hlavicí je na pilastru vystouplý kruh. Vodorovným členícím prvkem je plochá římsa, oddělující dolní pás jak vlastního štítu, tak křídel a dále vystouplá obdélná, na šířku orientovaná pole v tomto dolním pásu. Na křídlech má pole dovnitř do půlkruhu vykrojené boky, ve vlastním štítu pak dovnitř okosené rohy. Uprostřed štítu je zazděný okenní otvor, nad ním je vystouplý kruh a obloukovitý pás. Pole s okenním otvorem má vystupující olemování. Nahoře se štít zvedá do půlkruhu, ukončuje ho profilovaná římsa. Na římse jsou usazeny tři architektonické články – po jednom v ose pilastrů a jeden ve vrcholu štítového oblouku. Nad pilastry je to nízký hranolový sloupek, jehlancovitě ukončený, ve středu potom čuček tvaru koule. Západní fasáda západního křídla je v patře osmiosá, v přízemí čtyřosá. Střední část přízemí zakrývá schodiště, umožňující vstup do prvního patra. Schodiště je jednoramenné, situované v ose, lemované zídkou. Horní podesta je na obou bocích rozšířená do terasy, korunu zdiva – stejně jako zídek po stranách schodiště – kryjí tašky esovky. Na bočních schodišťových zídkách je v úrovni dolní podesty architektonický článek, ukončený do tvaru sedlové stříšky. Na obou bocích zdi horní terasy se v dolní části nachází vstupní otvor, zřejmě do prostory pod terasou. Fasádu vlastního křídla chrání v dolní části stěny nízký sokl, jihozápadní nároží je opatřeno stejnou bosáží, jako na jižním průčelí (bosáž chybí v dolní části přízemí).V přízemí jsou v osách první až třetí od jihu (tj. vpravo od schodiště) dvojitá dvoukřídlá dřevěná okna, vnější křídla v líci, každé křídlo je rozdělené dvěma vodorovnými příčlemi. Mezi vnějšími a vnitřními křídly je v ose první od jihu mříž, v levém vnějším křídle je u oken v osách druhé a třetí od jihu střední tabulka otvíravá. Kolem bočních stran a horní strany oken je profilovaná šambrána. V severní části přízemí (tj. vlevo od schodiště) je pouze jedno okno, umístěním odpovídající ose třetí od severu v prvním patře. Otvor je orámován širokou šambránou, je v něm pouze dřevěný rám, bez výplní. V prvním patře je nejzdobnější dvouosá střední partie průčelí, odpovídající šíři terasy v horní části schodiště. V obou jejích osách se nacházejí vstupní dveře – dvoukřídlé dřevěné, z větší části prosklené (prosklená část je rozdělena čtyřmi vodorovnými příčlemi na pět tabulek). Dveře lemuje profilovaný vstupní portál, nad portálem je široká římsa s vyvýšeným rovným středem a zvlněnými boky. Plocha mezi římsou a horní částí portálu je vyplněna štukovým polem s dovnitř vykrojenými bočními stranami, přecházejícími v protáhlou volutu. V poli je reliéfní výzdoba – uprostřed s motivem, podobným hlavnímu klenáku, po stranách s volutami a dole s kapkami. Obě vstupní osy jsou po obou stranách orámovány pilastry s konvexní hlavicí. Střed stěny (tj. mezi vstupy) je bez otvoru. Všechny zbývající osy prvního patra vyplňují okna – až na osu druhou od severu, která je zaslepená. Okna jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná, každé křídlo je rozdělené vodorovnou příčlí na poloviny. Vnější křídla jsou v líci, nahoře mají okna oddělenou dvoukřídlou část. Na bocích a nahoře lemuje okna profilovaná šambrána, doplněná dole o parapetní římsu. U oken v osách první až třetí od jihu se pod římsou nachází ještě obdélné, na šířku orientované parapetní pole s širokým lemem, uvnitř prázdné. Fasádu ukončuje profilovaná hlavní římsa. V šíři středních dvou os se nad průčelím zvedá trojúhelný štít, lemovaný profilovanou římsou. Ve štítu je uprostřed oválný, na výšku orientovaný medailón s profilovaným okrajem. Uvnitř medailónu je stejný erb, jako na jižním průčelí severního křídla (na rozdíl od něj však nad korunou stromu chybí hvězda). Lem medailónu je ve středu horní části přerušen hlavním klenákem, sahajícím až pod vrchol štítu. Po stranách pod medailónem se ve štítu nacházejí vpadlá trojúhelníková pole s vykrojenou stranou směrem k medailónu. Severní fasáda západního křídla má v dolní části stěny obdélný otvor bez výplně. Patro, oddělené plochou římsou, je dvouosé, členěné lizénovými rámy (bez dolní vodorovné části). V obou osách je novodobé dvoukřídlé dřevěné okno ve špaletě. Nad hlavní římsou se v šíři celého průčelí zvedá štít – stejného tvaru jako protějškový štít jižní, avšak s odchylkami ve výzdobě. Místo pilastrů je svislým členícím prvkem lizéna, oddělující boční křídla. Vodorovným členícím prvkem je plochá římsa, oddělující dolní pás jak vlastního štítu, tak křídel (chybí na krajích) a dále vystouplá obdélná, na šířku orientovaná pole v tomto dolním pásu. Na křídlech i ve vlastním štítu má toto pole dovnitř vykrojené rohy, ve vlastním štítu je uprostřed rozdělné prázdným oválem. Uprostřed štítu je šambránou vyznačen obdélný okenní otvor, nahoře zakončený do půlkruhu. Nahoře se štít zvedá do půlkruhu, ukončuje ho široká římsa. Východní průčelí západního křídla je až na hlavní římsu bez architektonického členění, v dolní části stěny se – u styku s rizalitem křídla severního – nachází obdélný otvor. Střecha severního křídla je sedlová s polovalbou na západní straně, protažená je nad rizalitem na západní straně křídla. Střecha západního křídla je sedlová. Krytinou jsou bobrovky. U hřebenů střech jsou zasazeny zděné komíny – ve střeše severního křídla jsou dva, jeden umístěný blíže východní straně, druhý zhruba ve středu strany severní. Ve střeše západního křídla jsou komíny rovněž dva, jeden blíže jižní straně a druhý blíže středu křídla. Další komín je u napojení polovalby severního křídla na střechu západního křídla. Na střeše jsou dále výlezy – dva na jižní straně střechy severního křídla, na její severní straně pět, na východní straně střechy západního křídla jsou dva, na západní straně pak také dva. Barevné provedení fasád – plochy a hlavní římsy jsou růžové, členící architektonické prvky bílé. Parapetní pole ve východním a jižním průčelí západního křídla je bílé, uvnitř růžové, na východním průčelí má střední kruh v parapetním poli lem bílý, uvnitř je růžový, na jižním průčelí je střední diamantová bosa bílá, okosení vnitřních rohů pole je také bílé. Parapetní pole na západním průčelí západního křídla je uvnitř růžové, orámování bílé. Štít téže fasády má medailón včetně erbu a hlavního klenáku bílý, plocha štítu je růžová, až na bílé trojúhelníky pod erbem. Lizénové rámy v patře východního průčelí západního křídla jsou růžové.