zámek

Na západním okraji obce se ve svahu a částečně na uměle vystavěné terase nachází stavební soubor poutního kostela s přilehlým ambitem a kaplí, jehož součástí je bývalá premonstrátská rezidence, nynější zámek a fara. Hlavní stavba zámku v půdorysném tvaru písmene T, jehož noha má charakter spojovacího křídla s částí stavby přisazenou ke kostelu. Ve vrcholu písmene T se toto křídlo propisuje do výrazného rizalitu. Celé uskupení je zastřešeno valbovými střechami, rizalit pak vystupující valbou. Na pravé rameno písmene T v přímé linii navazuje nižší křídlo fary se sedlovou střechou, s nižší úrovní hřebene. Na opačné straně křídla, na jižním průčelí, je zasazen výrazný balkon v šířce fasády. Dolní část písmene T je vzhledem ke klesajícímu terénu směrem ke kostelu o dvě podlaží snížená, zastřešená sedlovou střechou. Na obou stranách má tato část rizalit s příčnou valbovou střechou zakončující tuto část křídla. Hlavní, dvoupatrové křídlo (horní rameno písmene T v půdorysu stavby) je založeno na protáhlém, obdélném půdorysu, z nějž vystupuje na severozápadní straně již zmíněný výrazný středový rizalit a na protější straně navazující jihovýchodní, vstupní křídlo (noha písmene T), prolomené v přízemí dvěma arkádami. Severozápadní průčelí je členěné pravidelně ve všech podlažích 4 + 3 + 4 osami. Přízemí rizalitu na střední ose prolamuje pravoúhlý vstup s kamenným ostěním s ušima. Jihozápadní průčelí má v přízemí prosklenou loggii, spočívající na pěti pilířích nesoucích balkon, přístupný z prvního patra dvěma pravoúhlými vstupními otvory s profilovanou šambránou se segmentovým frontonem v nadpraží a bohatým štukovým dekorem. Segmentový štít je nesen volutovými konzolami, na něm je po dvou alegorických sochách. Mezi vstupy je nika se sochou, o patro výše je pak v nice mezi okny dekorativní váza. Po stranách niky pilastry s římsovou hlavicí, nesoucí úsek kladí s volutovým klenákem. Jihovýchodní průčelí, na každé z obou stran navazujícího křídla, je členěné pravidelně ve všech podlažích 5 osami. Vstupní, jihovýchodní křídlo má rovněž tři podlaží, ve všech podlažích je členěno 4 osami, v přízemí nahrazené dvojici arkád. Průčelí je na všech fasádách v přízemí členěné průběžnou pásovou rustikou, nad oblouky arkád a nad okny se zalamující a vytvářející tak strukturu klenáků, od 1. patra oddělené profilovanou kordonovou římsu. Fasády jsou zakončeny profilovanou korunní římsou. Pravoúhlé okenní otvory lemované lištovými šambránami mají v 1. patře profilovanou nadokenní římsu a v 2. patře segmentově vypjatou nadokenní římsu. V okenních otvorech jsou v líci zdiva osazeny dřevěné dvojité okenní výplně, dvoukřídlé a třítabulkové ve všech podlažích. Nad římsou severovýchodního průčelí vstupního traktu, prolomeného v přízemí dvojicí arkád, jsou umístěny čtyři erby. Hlavní erb náleží rodu Teubrů, dvojice aliančních erbů a další samostatný erb pak rodu Bubnů z Litic. Nad římsou jihozápadního průčelí vstupního traktu je umístěn erb náleží rodu Teubrů. Navazující část jihovýchodního křídla s vystupujícími rizality východním směrem v klesajícím terénu přiléhá na spojovací trakt směřující ke kostelu, s nímž má shodné členění fasády. V suterénu má tato část 4 okenní osy s kamennými šambránami s ušima, kapkami a barokními tepanými košovými mřížemi.