zámek

Původně románský opevněný hrad vybudovaný na skále, později přestavěný v gotickém slohu. Po roce 1560 radikálně přestavěn ve slohu renesančním. Zámek je přístupný jednopatrovým traktem, pojícím se k jížnímu konci východního křídla. Na východní straně je prolomen valeně sklenutým průjezdem. Vstup do průjezdu je půlkruhový, pravoúhle rámován monumentální bosáží, nad ním upevněn plastický kamenný erb Žerotínů, držený dvěma lvy. Portál je součástí hodinové věže, která je zastřešena stanem s lucernou, krytou cibulí a makovicí a korouhví. Fasáda v horní části hladká, spodní část psaníčkové sgrafito, omítka věže taktéž s psaníčkovým sgrafitem, odlišena barevně. První nádvoří nepravidelného půdorysu. Jeho severovýchodní nároží, tvořené hradební zdí s cimbuřím a psaníčkovým sgrafitem, je zkoseno. Jihovýchodní strana je vymezena výše uvedeným vstupním křídlem. Z této strany se jeví jako dvoupatrové s dřevěnou pavlačí na krakorcích ve druhém patře, v prvním patře 5 os, v přízemí 6 os. Západní stranu tohoto nádvoří tvoří východní trakt, jež zároveň umožňuje vstup do hlavního nádvoří. Je to dvoupatrová budova, jejíž průčelí je prolomeno z této vnější strany ve 2. patře deseti okenními osami (okna pravoúhlá v šambránách), v 1. patře a v přízemí nalevo po třech okenních osách, napravo tři úzká gotická okna s goticko renesančními kružbami. Budova přístupná pravoúhlým bosovaným portálem (prolomeným téměř na osu), nad nímž je nečitelný latinský nápis, po jehož stranách jsou umístěny znaky Boskoviců a Slavatů, na trámě letopočet 1577. Před portál hlavního křídla vystavěno mohutné dvojramenné schodiště, jehož plné zábradlí zdobí reliéfy (pískovec), zábradlí horní části schodiště je utvářeno kuželovou balustrádou. Ze druhého nádvoří se jeví zámek jako na obdélníkovém půdoryse položeném ve směru sever – jih pravidelná čtyřkřídlá budova, uzavírající obdélníkový dvůr. V severozápadním koutě nádvoří stojí pozdně románská válcová věž z lomového kamene, v horní části osmistěnná, zastřešená cibulí s lucernou, zastřešenou makovicí a korouhvičkou. Západní a jižní trakt: Dvoupatrové budovy, z vnějšku se jevící jako třípatrové (pod přízemím vyhlouben suterén). Venkovní fasády jsou pročleněny pouze pravoúhlými okny a zdobeny psaníčkovým sgrafitem. V nejvyšším patře jihovýchodního nároží válcový arkýř s reliéfní sochařskou výzdobou. Do pravoúhlého dvora se tato křídla otevírají vždy šesti arkádami, jejichž půlkruhové oblouky jsou neseny v přízemí toskánskými sloupy, v patře ionskými a ve druhém patře korintskými. Ve cviklech mezi arkádami, na podnožích sloupů a v poprsních precisně tesaný dekor s vázami, rozetami, festony, rohy hojnosti, grify, lvy, draky, hudebními nástroji a kartušemi se znaky. Východní a severní křídlo: obě křídla opět dvoupatrová, fasáda se blíží vzhledu vnějších fasád. Průčelí severního křídla prolomeno pěti osami, nepravidelně rozloženými. Okna pravoúhlá, s přímou nadokenní římsou, zdobenou dvěma malými erby po stranách. V přízemí na druhé a čtvrté ose vchod. Vchod na druhé ose v kamenném profilovaném ostění zdobené vejcovcem a perlovcem. V supraportě nízký reliéf. Přímá nadpraží římsa, nesena volutovými konsolami, je kryta plechovou stříškou. Východní křídlo o pěti osách ve druhém patře, v 1. patře čtyři osy. V přízemí široký segmentový portál s přímou nadpraží římsou a dva pravoúhlé portály s kamenným profilovaným ostěním s přímými nadpražími římsami. Součástí tohoto traktu je gotická kaple, orientovaná sever- jih. Má obdélnou loď a mělký trojboce uzavřený presbytář. V jižním traktu umístěna zámecká knihovna, jejíž strop s manýristickou štukovou dekorací je vyzdoben freskami Carpofora Tencally.