zámek

Zámecký areál zaujímá jižní část historického jádra města, komplex zámecké budovy uzavírá jižní kout náměstí. Zámek má půdorys nepravidelného H, jehož pravou svislici tvoří 2-patrová hlavní budova s věžičkou a několika přístavky, obrácená hlavním průčelím k jihovýchodu, příčku tvoří 1-patrové křídlo se vstupním pavilonem. K severozápadnímumu, opět 1-patrovému křídlu se při západním nároží připojuje další krátké křídlo rázu činžovního domu. Naproti němu je oranžérie, novodobě upravená. Mezi nimi klesá k jihu vedoucí silniční spojka v zářezu, s boky zpevněnými kamennými zdmi a mostem. S úrovní nádvoří zámku silnici spojovalo točité schodiště, vrcholící drobným zděným altánkem. Zámek je obklopen historickou zelení (s formální úpravou), která jihozápadně a západně od hlavní budovy přechází v zámeckou zahradu (vzniklou až v 1. pol. 19. století) na stoupajícím svahu. V západním rohu je situován zděný pavilon otevřený dórským portikem, v jižním vyhlídková grotta z r. 1913. V severní části je postaven zahradní domek (čp. 2), severně při budově oranžérie jsou umístěny dvě sochy lvů. Ohrazení zámecké zahrady tvoří z velké části kamenná zeď, terasu před jihovýchodním průčelím vymezuje plné kamenné zábradlí, v jehož střední části je prolomená balustráda. Poblíž bývalé oranžerie stojí kamenná kašna se sochou nymfy.