zámek

Jižní (správněji JV) křídlo dvoupatrové - hlavní budova spojovací (východní) a severní křídlo jednopatrové, drobné západní křídlo jednopatrové s polopatrem. Zdivo převážně smíšené, omítané, na hlavní budově opěráky obložené tesanými kamennými kvádry. Šambrány (vyjma J a Z průčelí hl.budovy a dvorní průčelí S křídla), archivolty arkád a hlavní římsa v šedé (šedozelené) barvě, kamenné pilíře arkád vstupního průčelí, balustrády, vstupní portál z náměstí, převážná část altánu uprostřed JV průčelí v přírodním kamení, ostatek se světlou žlutavou omítkou. Dispozice v podstatě na půdorysu nepravidelného písmene H, ve východních koutech při V křídle schodišťové přístavky, u hl. budovy 2 přízemní přístavky: na V bývalá kočárovna, na J altán, Z křídlo se napojuje v prodloužení Z průčelí sev.křídla. Interiéry převážně dvoutraktové, tedy s užším traktem chodby. Střechy většinou valbové (na Z křídle sedlová), kryté eternitem, na hlavní budově velká střešní vížka s cibulovitou střechou s lucernou. Exteriér: okna 6-tabulková (dřevěné konstrukce z konce 19. a 20.století) se šambránami s ušima a kapkami, profilovaná na vnějším okraji dvojitou lištou a uvnitřního okraje ustouplým páskem a samostatně profilovanou podokenní římsou (vyjímky jmenovány). Výrazně profilované kordonové římsy. Popis od V průčelí V křídla ve směru hod.ručiček: V průčelí V křídla: 10-osé, 5.osu zleva tvoří převýšený rizalit, rámovaný lisenami, sedícími na ploché mezipatrové římse a nesoucími kordonovou římsu s trojbokým štítem, v něm kasulový slepý výřez. V přízemí půlkruhově ukončený vjezd s hodnotnými klasicistními dvoukřídlými vraty (parketová skladba, motivy pletenců a slepých arkatur), lemovaný kvádrovými lisenami a nahoře úzkou plochou římsičkou, uprostřed vypnutou nahoru a ozdobenou komplikovaným aliančním (?) znakem. Nad oknem zalamovaná nadokenní římsa, nad ní slepý oválný výřez v obdélném vystupujícím poli. Stejná pole a liseny člení i zvlněné úseky bočních fasád pavilonu, vysupující nad střechu bočních křídel. Jejich fasády (vlevo 4., 5., vpravo 5.osa) tvoří v přízemí arkády na pilířích s římsovými hlavicemi, s profilovanou archivoltou s klenáčky, plochá mezipatrová římsa, průběžná podokenní římsa, na níž dosedají okna šambránami bez uší. Kordonová římsa chybí. V část S průčelí hlavní budovy tvořena fasádou schodišť. přístavku - 4-osá, okna 10-tabulková, osy nepravidelné, nad přízemím plochá římsa, na levém nároží omítková bosáž, na pravém lisena. V přízemí pouze krajní okna, s hladkými šambránami a mřížemi z ohýbaných prutů, spojovaných prstenci. Sokl obložen kamenem. V průčelí: pravou část tvoří fasáda přístavku, členěná obdobně jako předchozí, avšak ve všech 3 podlažích trojice výškových oken, vsazená do jediného rámujícího šambránového útvaru, v přízemí vyplněného též mříží. Vlastní průčelí člení 2 nárožní a 1 mezilehlý mohutný opěrák až do výše 2.patra, obezděný velkými kamennými kvádry. Mezi podlažími plochá římsa, fasáda 3-osá: v pravé ose v přízemí novodobé okno bez šambrány, v 1. a 2.patře okna zmenšená přizdívkami, ve střední ose jen slepé okno 2.patra, v levé v 1.patře dveře na terasu v kamenném portálu s profilem šambrán, ale bez uší a kapek, ve 2.patře slepé okno. Přístavek bývalé kočárovny má kamenný sokl ukončený římsou, přízemí členěno lisenovými rámy, nad ním terasa na ploché střeše, obklopené na J a V zábradlím z pilířků a novoklasicistních mřížových polí, na severu plnou atikou. V průčelí bez oken, S a J fasáda trojosá, tvořená okny ve výklencích s okosenými hranami, segmentovými záklenky a neprofilovanou parapetní římsou, ve střední ose na S segmentově uzavřený kamenný portál v mělkém výklenku s okosenými špaletami a překladem, v portále dvoukřídlá vrata s ořímsovanými výplněmi. Na jihu odhalen suterén, též trojosý; uprostřed klasicistní, parketově vykládané dveře, po stranách otvory, uzavřené pouze mřížemi jednoduchého protínavého typu. J průčelí hlavní budovy: v nárožích opěráky, nad nimi nárožní omítková bosáž, ploché mezipatrové římsy a nevýrazná pásová rustika, na soklu kvádrování. Fasáda o 12ti ne zcela pravidelně rozmístěných osách, nad okny všech podlaží profilovaná zalamovaná římsa. V přízemí 3 osy zleva 8-tabulkové, v 5.ose zprava okno až na malý otvor zazděno, 5.osu zleva zakrývá mohutný altán, na jeho terasu v 1.patře výplňové, zčásti prosklené dveře v portále, tvořeném redukovanou toskánskou pilastrovou edikulou, nesoucí římsu jako nad okny, pod ní vloženo ploché trojúhelníkové pole. Altán čtyřboký, obě vnější nároží zpevněna mohutnými opěráky, obloženými pískovcovými deskami. V bočních stěnách po jednom velkém půlkruhově uzavřeném okně s pozdně klasicistní, vandalsky devastovanou dřevěnou konstrukcí. V čele altánu novodobé prosklené dveře, též poničené, v portálu tvořeném toskánskou edikulou: po bocích srostlice toskánských pilastrů a půlpilastrů, nesoucí páskový architráv, hladký vlys, a profilovanou římsu. Vlastní rám nesen páskovými římsičkami a klenáčkem, obé s jednoduchým reliéfem diamantového dekoru, sloupky a cvikly ozdobeny obíhající drážkou. Na římsu portálu navazuje jednoduchá římsa, ukončující altán, na níž je posazeno kamenné zábradlí se 4-hrannými sloupky a výplněmi s bohatě utvářených 4-bokých baluster. Stejné zábradlí má i dvouramenné, osově souměrné kamenné schodiště, předložené portálu, s plným čelem obloženým řezanými deskami. Z průčelí hl.budovy: jako V průčelí členěno mohutnými opěráky, stejně řešenými, nad nimi nárožní omítková bosáž, ploché mezipatrové římsy. V patrech pravidelné, dvouosé, šambrány oken bez uší a kapek (levá osa 2.patra slepá). V přízemí vpravo šířková obdélná šambrána s obíhající lištou a cihelnou zazdívkou. Z část S průčelí hlavní budovy: 6-osá, členěná plochými mezipatrovými římsami, osy uspořádány do nepravidelných shluků (zleva 3+2+1). V přízemí v 1.ose zprava pravoúhlý portál, profilovaný lesbickým kymatem a lištou s ústupkem na vnitří hraně, ve 3.ose zleva hladký pravoúhlý portálek s nadsvětlíkem s novodobou mříží, okna přízemí mají šambrány bez uší a kapek, profilované pouze páskou. Z průčelí V křídla: 11-osé, střední 3 osy tvoří polygonální převýšený rizalit s konkávně vpadlými boky, všechny 3 strany s lisenami při nárožích. V přízemí boky hladké, ve střední široký půloválně zaklenutý vjezd s pův. patníčky, v plochém pravoúhlém portále členěném páskovými římsičkami a klenáčkem. V patře na každé straně po jednom okně se zalamovanou nadokenní římsou, nad nimi v bocích slepé půloválné výřezy v pravoúhlých rámech, uprostřed nad hlavní římsou profilovaný tympanon s kasulovitým výřezem, v něm letopočty 1778, 1909 a 1937. Boční části (stejně jako rizalit) členěny plochou mezipatrovou římsou. V přízemí v každé ose po široké půloválné arkádě s profilovanou archivoltou, nesené masivními kamennými pilíři s páskovými sokly a profilovanými římsičkami. Dvorní průčelí S křídla: s plochou mezipatrovou římsou, 11-osé přízemí členěno arkádou shodnou s předchozí. Její 4 travé zleva slepá (levé nadto i výrazně širší), ve třech novodobá dvoukřídlá vrata, v pravém okno bez šambrány. V patře mezi 3. a 4. osou zprava malované sluneční hodiny. Z průčelí S křídla: s plochou mezipatrovou římsou, 3-osé, tvořené v přízemí drobnými okénky bez šambrán v šířkových obdélných polích lehce předstupujících, s vrhanou drsnou omítkou. Z průčelí Z křídla: navazuje na předchozí, 8-osé, mezipatrové římsy profilovány, plochy jednotlivých podlaží (v přízemí členěné pásovou rustikou, v patře drsná omítka, v půd. polopatře hladké) rozčleněny lisenovými rámy, svazující vždy dvojici okenních os. Okénka polopatra bez šambrán, ostatní s profilovanými podokenními římsami a šambránami, v přízemí plochými. V šesti osách zprava okna v suterénu, šířková, dvoukřídlá, jednoduchá, s hladkými kamennými šambránami, 3.osu zprava tvoří hladký pravoúhlý portál, s dvoukřídlými dveřmi z konce 19.století, nad nimi suprafenestry, tvořené vystouplými segmentovými pasy z klenáků. Dochována původní barevnost: plastické prvky šedobílé, základní plocha sytě okrovo-oranžová. S průčelí Z křídla: nečleněná štítová zeď. V průčelí Z křídla: s polygonálním schodišťovým rizalitem, nepravidelné členění bez architektonické hodnoty. Z část S průčelí S křídla (do prostoru závěru kostela): s plochou mezipatrovou římsou, osmiosá, mezi 2. a 3. osou zleva drobný přístavek. Okna v přízemí šířková (ve 3.ose zleva chybí) s plochými kamennými šambránami, zčásti zaslepená, ve 3 osách zprava novodobé mříže s protínajícími se pruty. V patře pravé okno bez šambrány. V část S průčelí S křídla (k průčelí kostela) krátké, s jediným oknem v patře. Členění přechází z následujícího V průčelí. V průčelí S křídla: horizontální členění tvoří mezipatrový rustikový pás a kamenem obložený sokl. Průčelí trojosé, okna s obvyklými profilovanými podokenními římsami a profilovanými šambránami s ušima a kapkami v přízemí 4-tabulková, s mřížemi z vlnovkově ohýbaných prutů, spojovaných prstenci, v patře dělená do T. Přístavek v pravém koutě V průčelí V křídla: mezipatrová a v 1.p. průběžná podokenní římsa jako na V křídle, jediné okno v patře V průčelí s profilovanou šambránou bez uší. Střechy: převážně valbové, na přístavcích pultové, na kočárovně a altánu ploché, na Z křídle sedlová. Střední rizalit V křídla završen působivým osmibokým, silně projmutým, odstupněným komolým jehlancem, na nějž je nasazena na další odstupnění oktogonální cibulka s makovicí a korouhvičkou na hrotnici. Cibulka pokryta břidlicí. Na hřeben střechy hl. budovy posazena čtverhranná věž dřevěné konstrukce s osmibokými ciferníky na všech stranách a osmibokou cibulovitou střechou s lucernou, nad níž další cibulka a hrotnice s makovicí a korouhvičkou. Věž pokryta břidlicí, lucerna oplechována. Komíny převážně omítané, na S křídle režné ukončené většinou plochou římskou, zčásti kryté ve tvaru kulové úseče, se 4 půlkruhovými bočními vývody kouře. Štuková výzdoba interiéru Chodba přízemí: Hrany klenby včetně patek, tvořených profilovanými římsami, rámovány obíhajícími lištami s perlovcem, ve styku výsečí rozety. Mezi výseče je na plochu klenby vsazeno vždy po jednom (pouze ve V polovině chodby 2x po dvou) protáhlém oktogonálním poli, ohraničeném bohatě profilovaným rámem s oblounovými motivy, zevnitř rámovaném perlovcovou lištou a zevně přivěšenými motivy šátků se zavěšenými plodovými a květinovými svazky. V podélných čelech polí se na rámy připojují bizarní maskaronové útvary. Čela výsečí dekorována opět motivy šátků s plodovými svazky, nezachováno však ve všech lunetách. Sál v přízemí: Hrany tvoří masívní lišty s perlovcem a vejcovcem, obíhající navíc ve štuku výsečí v kruhu kolem drobné rozety. Klenební pole obíhají kolem hran i patek, tvořených profilovanými římsami, perlovcové lišty. V trojúhelných kápích jsou od lemu rozet zavěšeny plodové motivy, mezi výseče je na plochu klenby vsazeno vždy po jednom oválném (jen na východě v 1, 5 poli i v polovičním polí západním protáhlém osmibokém) poli, ohraničeném bohatě profilovaným rámem zevnitř i zevně lemovaném perlovci. Čtyřmi pravidelně rozmístěnými úvazy, silně plastickými, jsou k rámcům přivázány bohatě rozvinuté šátkové motivy, doplněné u oválných polí plodovými závěsy, u oktogonálních maskarony. Chodba ve 2.patře: Souměrná podle podélné osy - dvojice pružně utvářených rollwerkových kartuší s boltcovými motivy, mušlovými a maskaronovými (každá dvojice jiná), doplněnými stuhami, úponky a plodovými svazky. Kartuše propojeny zalamující se bohatě profilovanou lištou, zbylé plochy obíhají tenké lišty perlovcové. Pata klenby tvořena výraznou profilovanou římsou.