zámek

Areál nalžovického zámku je plošně velmi rozsáhlý. Zaujímá jihovýchodní polovinu intravilánu obce. Skládá se ze zámecké budovy s pomocnými objekty, hospodářského dvora, kaple Panny Marie Bolestné, panské hrobky a z velkého parku v plochém údolí drobné vodoteče, ohrazeného kamennou ohradní zdí. Zámek se nachází v jihozápadním koutě areálu, při malé trojúhelné návsi. Bezprostředně na zámek navazuje obdélný hospodářský dvůr zahrnující 9 objektů, z nichž zejména obytný dům (st.1/5) a sýpka (st.1/6) mají velmi stará jádra. Kaple se nachází v zámeckém parku, na severní hranici areálu. Panská hrobka je vedle kaple. Zámecký park dosahuje na východě až na hranici obce, ke státní silnici II. třídy č. 119.