zámek s parkem

Areál zámku je situován od náměstí TGM severozápadním směrem. Vymezen částečně ohradní zdí zhruba obdélného půdorysu o rozměru cca 220 m x 450 m. Severovýchodní strana zámeckého areálu s výraznými změnami podle srovnání s původním zákresem areálu (r. 1839 ?) - zde zastavěné plochy (skleník, provozní a úřední budovy Správy KRNAP). Areál uzavírají dvě budovy (tzv. kočárovny, kamenné stavby se štíty a sedlovými střechami, segmentovými výkladci - v místech vrat, vše z přelomu 19. a 20. století). Jiná správní budova s čp. 2, čp. 53 a budova severně od zámku (tzv. býv. úřednický dům) - raně barokní stavba ze 17. století, empírově přestavěna v r. 1820, volná, dvoukřídlá, jednopatrová, se dvěma novorenesančními štíty na rizalitech průčelního křídla (čp. 2), třetí křídlo konírny, novější, empírové. Před hospodářskou budovou směrem k východní straně park se vzrostlými stromy, pozůstatek výsadby ze 2. pol.19. století. Část kamenné ohradní zdi probíhá v ploše parkoviště za tzv. kočárovnami.