zámek

Areál drahenického zámku čp. 1, tvořený vlastním dvoukřídlým zámkem, trojkřídlým hospodářským dvorem, zámeckým parkem s rybníkem a zámeckou zahradou, se rozprostírá po obou stranách hlavní silnice ve středu obce. Zámek (1) sestává ze dvou kolmo navazujících křídel. Západní křídlo je vstupní, s hlavním průčelím, orientovaným k silnici. Delší jižní křídlo, které uprostřed obsahuje kapli Neposkvrněného početí Panny Marie, směřuje do zahrady a od severu uzavírá přilehlý hospodářský dvůr. Ze severní strany přiléhá ke stavbě zámecký rybníkem, do jehož středu vede úzký (na konci rozšířený) ostrůvek s několika kamennými lavicemi. Trojkřídlou zástavbu hospodářského dvora, rozmístěnou na zhruba lichoběžníkové parcele (2) tvoří dvě hospodářská křídla (východní a jižní) a západní křídlo tvořené objekty bývalého pivovaru. Zámek a dvůr obklopuje z jihu a východu nevelký park (bývalé sady?), který si uchoval v jihovýchodní části směrem k silnici ohradní zeď s klenutou branou a zahradním altánem v jihovýchodním konci konec parku. Jediná sochařská výzdoba parku v podobě divokého kance z červeného pískovce je situována pod vzrostlým stromem poblíž JV konce rybníka. Někdejší plná ohradní zeď v severní části areálu je z velké části nahrazena novodobým drátěným plotem nebo zbořena. Pouze k severozápadnímu nároží západního křídla přiléhá krátký úsek zdi vyzděné mezi hranolové pilíře. Obdobně je vymezen také vstupní prostor hlavního Z křídla, na který byla kompozičně vázána architektonicky řešená pozdně barokní terasovitá zámecká zahrada ukončená na západě lesíkem s vodní plochou a v jihovýchodním cípu přírodním anglickým parkem. Z velkolepé kompozice zahrady dnes zbylo jen torzo. Zahrada je vymezena po celém obvodu plnou, ale na mnoha místech (zejména na severním a západním okraji) porušenou a rozvalenou ohradní zdí, kterou na severu porušuje stavba oranžerie. Zahrada je přístupná dvěma branami, osově vázanými na hlavní vstup do zámku (pilířová na východě, klenutá brána na západě) a vjezdovou pilířovou branou (dochován pouze jeden pilíř) vedle západního průčelí oranžerie. Při jihovýchodním nároží ohradní zdi stojí polygonální zděná stavb ukončená kamenným jehlancem.