zámek

Rozsáhlý areál se rozkládá na mírném jižním svahu a obsahuje především hospodářský dvůr se zámeckou budovou, jihozápadní zahradu - park, rozsáhlý pozemek (sad) na severní straně a kaskádu pětice rybníčků s několika obytnými budovami na východní straně. Hospodářský dvůr má v čele proti vjezdové bráně zámeckou budovu. Zámek: Patrový objekt je orientován hlavním symetrickým průčelím do dvora. Budova je dvoukřídlá, půdorysně do L. V přízemí je jižní křídlo a navazující kolmý trakt východního křídla jsou renesanční. V obou částech se nachází valené klenby s výsečemi s hřebínky. Východní křídlo bylo dostavěno a klenuto stlačenými valenými klenbami s výsečemi, pod severním traktem je malý valený sklep. V patře je jižní křídlo nejspíše renesanční, ovšem již s klasicistními stropy, tři z nich se štukovými zrcadly. V patře jižního křídla byla nejspíše barokní kaple přenesená do přízemí východního křídla, severně od vstupní síně. I ostatní místnosti patra mají ploché stropy s fabiony, klasicistní i mladší. Valbová střecha má Ránkův krov, v ose východního křídla je vížka s helmicí. V exteriéru je dominantní hlavní východní průčelí východního křídla, členěné římsami a šambránami původně raně barokními, stejně jako centrální portál. Jeho ostění z červeného pískovce má stlačený půlkruhový oblouk s patkami a klenákem a jeho edikulu tvoří postranní pilastry s podloženými hlavicemi a kladím nesoucím vázy, vše se štukovou profilací. Vrata jsou dvoukřídlá s nadsvětlíkem s dřevěným panelem s empírovým sluncem. Na zbytku průčelí je několik pozůstatků raně barokních šambrán s červeným nátěrem. Na jižním průčelí jsou dochována dva fragmenty pravoúhlých sgrafit, odlišného typu a nejspíše i původu. Sýpka stojí severně od brány, je přízemní se sedlovou střechou s jednoduchými volutovými štíty s profilovanými římsami a šambránami, na jižním štítu datace 1773. Na východní a západní straně mladší přístavky. Vstup ze dvora pískovcovým pravoúhlým portálem se zaoblenými rohy a profilací s odsazenou lištou na obvodu a svazkovým klenákem s čabrakovou a boltcovou plastickou dekorací, dveře jsou barokní, parketované. Dřevěné stropní konstrukce včetně profilovaných sloupků je původní barokní, krov hambalkový. Východní část sýpky podsklepena (nepřístupné). Na jih od bývalé brány je podélný chlév, přízemní objekt se skladovacím polopatrem a sedlovou střechou. Průčelí členěna lisenovými rámy, interiér klenut plochými pruskými klenbami oddělenými stlačenými pasy. Na vjezdové cestě mezi barokní sýpkou a chlévem uzavírala dvůr brána s půlkruhovým obloukem a segmentovým nástavcem s volutovými křídly. Z barokní brány jsou dnes zachovány jen zbytky postranních pilířů. Na přístupové cestě do dvora od východu je výklenková kaplička se zdeformovanou římsou a zasklenou malou nikou s prostou soškou Sv. Jana Nepomuckého. Jihozápadně od zámku je malý pozemek snad bývalého parku, velký svažitý pozemek na sever a severozápad od zámku sloužil snad jako sad, ovšem v zhruba polovičním rozsahu. Na východ od dvora je kaskáda rybníčků, z nichž největší je výrazně níže položený jižní, jediný starší než z 19. stol. Hrazení parku a sadu zídkou se dochovalo jen v malé části podél jižní silnice. Hospodářský dvůr: Na chlév navazuje na jižní straně stodola asi z poč. 20. stol. Severně v sousedství zámku je malý areál obytného stavení (asi z poč. 20. stol.) a zbytky základů a malý sklípek na východ od ní - pozůstatky podlouhlé, patrně hospodářské budovy, snad klasicistní. Jižní stranu dvora uzavírá křídlo bývalého pivovaru a vinopalny s budovou stodoly a dalšími provozními budovami (segmentové klenby do travers), západní z nich patrová (spilka?) s vysokým komínem. Původ pivovaru a vinopalny asi v 1. pol. 19. stol. a s mladšími úpravami. Předmětem ochrany je areál zámku: zámek, sýpka, chlév, zbytky brány hospodářského dvora, výklenková kaple, zámecký park s rybníky, pozůstatek ohradní zdi parku a pozemky vymezeného areálu.