zámek

Nejstarším objektem v místě byla vodní tvrz s mohutnou obytnou věží, jmenovaná poprvé v pramenech roku 1386. Postavena byla však zcela jistě již dříve, neboť vladykové z Miroslavi drželi ves Miroslav již od 20. let 13. století. V rukou nižší šlechty byla tvrz i v následujících staletích, z jejich stavebních počinů zůstaly zachovány v dnešních objektech části obvodových zdí budov s pozůstatky původních otvorů a věž se vstupní brankou, včleněná do východního úseku hrazení. Tvrz byla přestavěna na konci 20. let 16. století Zikmundem Valeckým z Mírova. Byla vybudována palácová stavení po obvodu areálu, z nich pak jihovýchodní křídlo reprezentativně vybaveno vstupním portálem, sálem se sklípkovou klenbou a výrazným nárožním arkýřem. Interiérovými malbami byla vyzdobena rovněž obytná věž. Dnešní hmotové skladby dosáhla obvodová křídla v 80. letech 16. století za Hynka Hodického hraběte z Hodic. Budovy byly nadstavěny o horní patro a fasády vyzdobeny sgrafitovou výzdobou. Významným držitelem statku a zámku byl premonstrátský klášter v Louce u Znojma (období 1665-1784), který objekty využíval k hospodářským účelům (přebudování horních pater obytné věže na sýpku) v návaznosti na sousední hospodářský dvůr, jako sídlo správy panství a v 2. polovině 18. století rovněž k obývání (zřízení nových pokojů v jihovýchodním křídle a vstupní haly v 1. podlaží obytné věže). K posledním významnějším úpravám došlo v 19. století z iniciativy šlechticů z Hopfenu. Objekt prochází rekonstrukcí, jež umožňuje poznat nové stavební detaily a odkrývá bohatost výzdoby a architektonického řešení objektu v jednotlivých stavebně historických etapách.