zámek

Rezidenční budova zámku je stavba obdélného půdorysu situovaná v čele rozsáhlého hospodářského dvora a zahradě (parku), rozkládající se na pozemcích jižním a západním směrem. Budova je směrem do dvora i k silnici natočena neobvykle na koso. Západní nároží zámku směrem k silnici spočívá celé na patrové terase, má tedy pouze dvě NP, zatímco zbytek budovy je třípatrový. K jihu vybíhá z hlavní hmoty úzké patrové křídlo, zakončené nepravidelně sedmibokou věží s vyhlídkovou terasou s balustrádovým zábradlím. V úzkém křídle je blíže hlavní budově proražen klenutý průjezd do dvora. Vedle průjezdu, v místě napojení bočního křídla je směrem do dovra vestavěna čtyřpatrová hranolová věž. Hlavní budova zámku je v nádvorní straně třípatová, krytá valbovou střechou, s balustrovými zábradlími na nárožích. Její fasády jsou členěny profilovanou kordonovou římsou, která odděluje přízemí, vyznačuje parapetní linii a probíhá i pod střechou, doplněná zubořezem. Nároží zvýrazňuje plochá štuková rustika, sokl pak vodorovné rýhování. Okna jsou obdélná, v úzkých profilovaných štukových rámcích, v 1. a 2. patře s vytaženým úsekem římsy v nadpraží. Na východní (dvorní) fasádě jsou v 1. a 2. patře na dvou středních osách okna zdvojená, v přízemí pak segmentově zaklenutá. Při S nároží je zde umístěn v poslední okenní ose vstup, stíněný mohutným opěrákem, který vystupuje ze soklu budovy. Na západním průčelí je ve střední okenní ose proražen vstup na terasu, lemovaný portikem s diagonálně natočenými pilastry a rozeklaným segmentovým štítem. Dříky pilastrů jsou bosované, jejich sokl odděluje kordonová (podokenní) římsa. Hranolová věž má do výše 2. patra okna segmentově zaklenutá (na J starně 2 okenní osy, na V straně jen jedna), ve štukových rámcích. Na J straně je v přízemí místo okna propažen vstup, v nadpraží zdobený kartuší s erbem. Nároží věže jsou bosovaná. Sokl a třetí patro věže odděluje přetažená kordonová římsa hlavní budovy. Tak vzniká dojem odděleného střešního pavilonu, který završuje mansardová střecha s ozdobnými štítovými nástavci. Okna "pavilonu" jsou půlkruhově klenutá se štukovou suprafenestrou s klenákem a konzolami. Ze tří okenních os jsou na na V a Z straně jen slepé výklenky. Fasádu zdobí ploché štukové meziokenní pilastry, na nárožích zdvojené. Štukové pilastry lemují i atikové nástavce s uchy, které jsou završeny rozeklaným segmentovým štítem. V rozsedlině štítů jsou osazeny plastiky orlů s rozepjatými křídly. Úzké podelné křídlo opakuje tvarosloví hlavní budovy. Klenba průjezdu je zdůrazněna štukovým rámce s klenákem a konzolami. V přízemí vedle průjezdu nahrazhují obdélná okna okna oválná. Věžice v závěru křídla má okna opět obdélná, prostřídaná se slepými poli.