zámek Karlova Koruna

Zámek se nachází v SZ části města. Areálu vévodí na návrší postavená vynikající barokní architektura zámku Karlova koruna, v ose jeho S průčelí schodiště a balustráda, dále k SV zámecká dependance: nejblíže tzv. Tereziánský trakt čp. 2, tzv. Lichtensteinský trakt čp. 3 s jízdárnou a kaple Zvěstování P. Marie, dále bývalé konírny čp. 4, při nich na SZ kočárovna čp. 5 a na SV vodárna. Komplex obklopuje zhruba obdélné území přírodního parku v ohrazení se třemi bránami, doplněné drobnou architekturou: před V průčelím zámku socha lva a podstavec se znakem Kinských, jižně od zámku oranžerie, před ní zahradní parter s kašnou se sochou nymfy uprostřed, v JZ části pseudoantický pavilon. Při ohrazení domky služebnictva: při S bráně čp. 6, čp. 7, při jižní straně čp. 8 a 9, 10.