zámek Slatiňany

Zámecký areál se nachází v jihovýchodní části městečka Slatiňany, na sv. konci terénního výběžku nad levým břehem řeky Chrudimky, v těsné blízkosti pův. gotického kostela sv. Martina. Samotný zámecký areál tvoří budova zámku se spojovací chodbou ke kostelu, severně od něj skleníky a zahradnictví a domek zahradníka. Jižně od kostela v sousedství zámku stojí domy čp. 27 a čp.30, pohledově zakončující sev. okraj zámeckého parku. Na jih od zámecké budovy se rozkládá přírodně krajinářský park, který dále přechází v krajinářské úpravy, zasahující do komplexu lesů v podhůří Železných hor. Na východním okraji zámeckého parku dřevěné srubové stavby tzv. dětského hospodářství. Ve středu parku jezírko a nedaleko něj kaplička. Na jihovýchodním okraji parku vyhlídka na řeku Chrudimku a Práčov s přístřeškem zvaným "Paraple" . Před jižním průčelím zámku pískovcové schodiště vedoucí k parteru. Nedaleko dětského hospodářství kruhový bazén z pískovce. Na západ od budovy zámku za kostelem sv. Martina a za ním dále na západ budovy hřebčína. Za oplocením parku jižním směrem selská usedlost zvaná Švýcárna (Švejcárna), jihozápadně od ní Tzv. "Kočičí hrádek" - romantická replika hradu v měřítku cca 1:5.