zaniklá ves Mstěnice

Zaniklá středověká osada Mstěnice se nachází v jižní části katastrálního území Hrotovic, 3600 m J od obce. Lokalita leží v údolí na soutoku potoka Mocly a Mlýnského (Bačického) potoka, v nadmořské výšce 350 m. Na lokalitě probíhá od roku 1960 systematický archeologický výzkum, prováděný Moravským zemským muzeem v Brně, který odkryl již větší část areálu zaniklé raně a vrcholně středověké osady. Nejstarší osídlení je doloženo keramickými nálezy časně slovanské a středohradištní keramiky. Větší rozsah osídlení je doložen pro období 10. - počátku 13. století. Objekty časně středověkého sídliště byly rozptýleny po celé ploše dosavadního výzkumu a v řadě případů byly překryty stavbami vrcholně středověké vesnice. Areál zaniklé středověké osady tvoří: návesní ves typu oválnice se základy kamenné tvrze, panského dvora a 17 usedlostí; hrádku s příkopy a valy, severně od vsi a dvě předsunutá opevnění s příkopy a valy, jižně od vsi. Dosavadní výsledky archeologického výzkumu na lokalitě Mstěnice představují významný přínos k poznání vesnice vrcholného středověku a vzhledem k tomu, že středověká ves stratigraficky překrývá osídlení mladohradištní, středohradištní a starohradištní, je tato lokalita prvořadým pramenem pro sledování vývoje osídlení a jeho proměny v období 8. - 15. století. Slovanské osídlení je doloženo od 8. století a pokračuje nepřerušeně až do poloviny 15. století, kdy vesnice byla spálena a již nebyla obnovena. Geofyzikální prospekcí byly zjištěny další základy středověkých usedlostí na severozápadním okraji středověké osady. Kromě toho byly zjištěny základy vodního mlýna při Bačickém potoce. Z tohoto období jsou v areálu ochranného pásma a kulturní památky zachovány: 1. pozůstatky neolitického sídliště, 2. doklady mladohradištních sídlišť, 3. valy a příkopy hrádku - nejstarší doklad na Moravě, 4. valy a příkopy předsunutých opevnění, 5. základy středověké tvrze, dvora a sušárny na obilí, jedná se o jediný komplex toho druhu na území ČR, 6. základy středověkých usedlostí. Objekty uvedené pod č. 4 a 5 jsou konzervovány a patří k archeologickému památníku budovanému v tomto areálu.