zaniklá ves s tvrzí, archeologické stopy

Zaniklá vesnice s tvrzí a hospodářským dvorem se nachází v lese, asi 3 km JZ od Jedomělic. Leží v údolní nivě pod hrotem ostrožny, na které stála tvrz s hospodářským dvorem. Dispozice tvrze s hospodářským dvorem má trojúhelníkový půdorys odpovídající morfologii ostrožny. Na východní špici se nachází kruhová plocha samotné tvrze, od přilehlého hospodářského dvora je oddělena příkopem. Ve středu tvrziště se dochovaly pozůstatky obytné věže. Hospodářský dvůr byl na západě ohrazen poměrně silnou zdí přetínající ostrožnu napříč a dvěmi zdi ležících na podélných hranách ostrožny. Na vymezené ploše dvora se nedochovaly žádné relikty až na destrukci dvojdílného domu v JZ rohu areálu. Půdorys vsi byl řadový, na severní straně komunikace stály čtyři usedlosti, na protější pouze jedna. Pro stavbu usedlosti bylo použito místního kamene (opuka), u některých objektů nelze vyloučit celokamenná výstavba. První bezpečná zmínka o vsi pochází z roku 1395, poslední, ve kterém se mluví o Ostrově jako o žijící vsi je z roku 1435. Jako pustá je označována k roku 1605.