zastavení křížové cesty IX.

Zastavení IX. „Kristus Pán padá potřetí pod křížem“ je osazeno lehce pod vrcholem do svažitého terénu, při dnes neužívaném zarostlém posledním úseku cesty (přibližně pod informační cedulí u původního vstupu do rodové hrobky). Výklenková kaplička je vytesána z pískovce a je postavena na obdélném půdorysu. Na blokovém soklu s římsou je usazeno samotné těleso kaple s mělkou, segmentově ukončenou nikou, které je po stranách lehce projmuto. Kaple vrcholí segmentově vzepjatou profilovanou římsou, v jejímž vrcholu dříve býval vsazen kovový křížek (dnes druhotně vytesaný nad nikou). Vnitřní obvod niky nese stopy pozdějších úprav prohloubením s obloukovitým završením pro osazení reliéfů, při vnějším obvodu jsou patrné stopy po uchycení rámů či mřížek, které zřejmě chránily. Ve výklenku byl v minulosti osazen terakotový reliéf z produkce Mayerova mnichovského uměleckého ústavu Při oslavách některých významných svátků nebo výročí bitev bývá do výklenku umístěn novodobý malovaný výjev z Kristova života na dřevěných deskách.