železniční most

Most se nachází v extravilánu, východně od města Milevsko, na žkm 26,018 trati Tábor – Písek a překlenuje hluboké údolí Milevského potoka. Je konstruován jako masivní, kamenný, devítiobloukový, kolmý, bez křídel. Délka mostu je 140,15 m, šířka v koruně je 4,850m, délka přemostění je 121,80 m a výška 20,65 m. Světlost otvorů je 12,00 m. Svou osou je orientován zhruba ve směru V – Z.Postaven byl v roce 1889. Most je vystavěn z většího lomového, nahrubo přitesaného kamene, mnohé kameny jsou bosované, ponechané v režném stavu, nároží jsou vyzděna z opracovaných bosovaných kvádrů s vytesaným obvodovým páskem. Kameny zděné na vápennou maltu mají spáry v líci vyplněny betonem. Pilíře mají obdélný průřez, směrem vzhůru se na všech čtyřech stranách zužují a podpírají polokruhové oblouky kleneb. Krajní pilíře jsou vlivem spádu terénu zkráceny. Dimenzi kleneb tvoří střídavě jeden a dva nad sebou opracované bosované kvádry, na obvodové straně k otvoru mají vytesané linky. V patách kleneb je z vnitřních stran pilířů vysazeno vždy pět kamenných krakorců, které při stavbě mostu sloužily pro vynesení ramenátů bednění oblouků. Ve středu každé klenby je osazena odtoková trubka, přečnívající líc zdiva. Na čele mostu na jižní straně v místech nad klenbou jsou vysazeny silně přečnívající trubky na odkap do konstrukce prosáklé vody. Koruna zdí je v horní části zakryta silnými opracovanými, v horní vnější hraně okosenými parapetními deskami šířky 60 cm a výšky 33 cm, s drobným přesahem před líc zdiva. Na obou stranách mostu jsou vysazeny dvě plošiny (balkonky) se zábradlím, tvořené kamennými deskami, podepřené dvěma kamennými zešikmenými, nepatrně předsazenými konzolemi. V parapetních deskách je na obou stranách mostu ukotveno ocelové zábradlí výšky 117 cm, zhotovené svařením L profilů 70 x 70 x 7 mm, sloupky jsou základovými platlemi rozm. 15 x 20,5 cm přišroubovány čtyřmi vruty s matkami, vruty jsou v kameni přichyceny pryskyřicí. Zábradlí je opatřeno světle šedým krycím nátěrem. Svahy kolem mostu jsou vyloženy nepravidelnou kamennou dlažbou. Milevský potok přitéká k mostu od severu a protéká pod třetím obloukem od východu, pod prvním obloukem z téže strany je vedena prašná cesta. Na mostě vede jedna kolej na betonových pražcích. Větší část mostu se nachází na území k.ú. Sepekov.