zemědělský dvůr

Usedlost čp. 77 je součástí původní předměstské zástavby vzniklé v údolí orientovaném jihovýchodně od kostela sv. Kateřiny. Této enklávě vesnického charakteru se lidově říká Peklo. Předmětná usedlost je situována v západní části tamní nepravidelné návsi. Jedná se o areál sestávající z obytného domu, hospodářských budov a dvorka. Hospodářské zázemí se rozprostírá na půdorysu písmene T. Delší obdélná, v polovině zalomená část je na severovýchodě tvořena kolnou s dřevěnou pavlačí a na ní západně navazující průjezdnou stodolou. Z ní se bohužel dodnes dochovaly jen mohutné obvodové zdi a brána. Kratší příčné křídlo hospodářských budov představuje maštal, která postrádá krov a střechu. Areál dvorka uzavírá na severovýchodním okraji kamenná ohradní zídka.