zemědělský dvůr

Usedlost čp. 79 je situována jihovýchodně od kostela sv. Kateřiny v předměstské zástavbě vesnického charakteru lidově zvané Peklo. Usedlost byla postavena na mírně se svažujícím terénu směrem k jihu, což vysvětluje podsklepení obytného stavení pouze v jeho jižní části. Areál celé usedlosti tvoří v současné době podkovitý půdorys. Východní rameno představuje obdélné, jednopatrové, obytné stavení, zatímco užší západní rameno tvoří obdélná, jednopatrová a lehce se zalamující stodola s dřevěnou pavlačí. Obě ramena jsou spojena přízemní stavbou chlévů. Uprostřed areálu vzniklý dvorek není na severní straně striktně ohraničen a volně přechází v zahradu s parc. č. 92, na níž se památková ochrana nevztahuje.