zemědělský dvůr

Venkovská usedlost čp. 73 je situována v Hořicích na Šumavě v části zvané Peklo. Jedná se o jednopatrovou budovu obdélného půdorysu se sedlovou střechou, která je na východě doplněna valbou. Střecha má starou cementovou taškovou krytinu. Dům byl v době dokumentace v rekonstrukci, o čemž vypovídá i stav fasády. Její poslední vrstva byla u severního průčelí tvořena lizénovým rámem v rozsahu obou podlaží, plochu vyplňovala stříkaná hrubozrnná omítka. Hlavní severní průčelí je v obou podlažích členěno šesti osami. Prostřední osu v přízemí vyplňuje půlkruhově zaklenutý vjezd, který je provizorně uzavřen dřevěnými vraty s točnicovou konstrukcí. Ostatní osy jsou okenní, vyplňují je obdélná, špaletová, šestitabulková okna, jejichž vnější křídla jsou osazena v líci fasády a jsou ven otvíravá. Kolem oken probíhaly hladké štukové šambrány. Ve východní části tohoto průčelí jsou těsně nad terénem prolomena dvě malá obdélná okénka odvětrávající prostor sklepa. Západní štítové průčelí má také poškozenou fasádu, takže je patrné kamenné a cihlené zdivo. Tento štít je bez jakéhokoli okenního otvoru a přiléhá k němu po celé šířce opěrný pilíř krytý střešními taškami. Naopak východní štítové průčelí je v úrovni přízemí prolomeno jedním okenním otvorem, osazeným stejným špaletovým oknem, jaká jsou u severního průčelí. Jižní průčelí do zahrady mělo pravděpodobně zcela jednoduše upravenou fasádu bez ozdobných prvků. Toto průčelí je čtyřosé, přičemž druhou osu od západu představuje půlkruhově zaklenutý vjezd do průjezdu, jenž je vyplněn zcela novými dvoukřídlými vraty s točnicovou konstrukcí. Ostatní osy jsou okenní a tvoří je stejná šestitabulková špaletová okna jako u severního průčelí, která jsou rovněž osazena v líci fasády s ven otvíravými vnějšími křídly.