zemědělský dvůr Nový dvůr

Rozlehlý hospodářský dvůr na vyvýšenině východně od náměstí. Budovy jsou uspořádány po obvodu obdélníka orientovaného podélnou osou SV-JZ. Od města se do dvora vstupuje branou v JZ rohu, na ni na jihu štítovým průčelím navazuje obytná část dvora, dnes rozparcelovaná a přestavěná na domky čp.72, 73, 106, 107 a nárožní čp.266. Na tuto hmotu, zabírající celou J stranu dvora kolmo navazuje křídlo bývalých chlévů (dnes sklad 1 a truhlárna čp.702), ukončené skladem 2, údajně původně přechodně využívaným u pro ubytování sezónních pracovníků. S stranu obdélného dvora zaujímají bývalé stodoly, dnes rozparcelované (zprava) na domek čp.18, sklad 3, sklad 4 a domek čp.323. Téměř celou západní stranu dvora vyplňuje podélná hmota sýpky, ke které byl při bráně později dostavěn domek čp.177 a na druhém konci (v SZ rohu dvora) sklad čp.147 (snad bývalá kolna či konírna). V zadní části dvora, před stodolou stojí ještě sklad 5 (asi bývalá kočárovna či kolna). Areál zahrnuje tyto objekty: 6-4016/1 Brána, 6-4016/2 Obytná část dvora (budovy: čp.72, 73, 106, 107, 102, 266), 6-4016/3 Bývalé chlévy (budovy: sklad1, čp.702), 6-4016/4 Sklad 2 (část čp.18), 6-4016/5 Bývalé stodoly (budovy: část čp.18, sklad3, čp.232 + sklad4), 6-4016/6 Sklad čp.147, 6-4016/7 Sýpka čp.143, 6-4016/8 Dům čp.177, 6-4016/9 Kolna (kočárovna) čp.109 (sklad5)