zemědělský dvůr Rábín

Rozlehlý hospodářský areál čtyřkřídlé dispozice, obestavěný kolem pravoúhlého nádvoří. Jednotlivá křídla jsou různého stáří i stadia zachovalosti. Vstupní správní budova je situována uprostřed severozápadní strany, v objektu bývala nejstarší česká rolnická škola, tuto skutečnost dokládá pamětní deska jejímu prvnímu řediteli dr. Františku Horskému, která je umístěna v průjezdu. Při pohledu ze dvora navazuje na správní budovu vpravo byt šafáře, lihovar s komínem umístěným mimo dvůr a ratejna. Vlevo navazuje na správní budovu kočárovna a konírna, která je půdorysně zalomená kolem rohu dvora. Na pravé straně je dvůr ohraničen druhým křídlem konírny, na ni navazují řadové domky postavené na místě vepřína. Vpravo stojí chlévy, vzadu je dvůr uzavřen stodolami. Za chlévy je další kus pozemku ohraničen ohradní zdí, zde se nacházejí novodobé přístřešky, kůlna a dílna. Nádvoří je porostlé vysokou zelení, zejména v jihozápadní části, v severovýchodním rohu se nachází rybník. Zbytek tvoří zpevněná plocha. Na fasádách hlavní budovy byly z vnější i vnitřní strany dvora zachyceny pozůstatky sgrafit. Další fragmenty sgrafitové výzdoby byly nalezeny na vnější straně původního ohrazení dvora - na JV průčelí stodoly a na jižním průčelí konírny.