Zemský hřebčinec Písek

Areál hřebčince se nachází při JV okraji města Písek, na Budějovickém předměstí. Areál je cenným architektonickým a i urbanistickým prvkem v příměstské lokalitě města. Jedná se o pozoruhodný urbanistický celek správních a hospodářských budov z roku 1902, s fasádami z režných cihel a s reliéfy koňských hlav ve štítech. Budovy jsou symetricky seskupeny kolem čestného dvora - na SZ straně správní budova, dům veterináře a dům velitele, na JV straně stáje s přípravnami a na SV straně opět stáje s přípravnami. Uprostřed čestného dvora je situována socha koně. Areál doplňují objekty kryté jízdárny, inseminační stanice a kočárovny. Na východní straně je areál uzavřen kolbištěm. Západní strana areálu je ohraničena kovovým plotem mezi cihelnými pilíři na kamenné podezdívce, který je přerušen dvěma branami a jedním zadním vstupem. Zbývající část areálu je oplocena plotem z pletiva, na který se nevztahuje památková ochrana. V areálu se nachází řada nechráněných objektů - viz rozpis REI. Od roku 2010 je areál hřebčince Národní kulturní památkou.