židovský dům

Nárožní jednopatrový dům směřující kratší fasádou do náměstíčka U Vážné studny a tou delší do ulice Bílkova. Delší průčelí je čtyřosé (levá osa zazděná), okna patra upravena po polovině 19. století profilovanými šambránami s nadokenními římsami nesenými konzolkami, dvě okna v přízemí mají pouze šambrány. V pravé ose přízemí je mladší pravoúhlý vstup přístupný po čtyřech schodech. Pod pravým oknem přízemí se nachází v kamenném ostění umístěný pravoúhlý vstup do sklepa, ten odvětrává jedno ležatě obdélné okénko vlevo v teracovém soklu. Okenní otvory v patře mají dvojitá čtyřdílná okna, přízemí trojdílná. Podlaží od sebe odděluje jednoduchá kordonová římsa. Boční průčelí do náměstí má tři osy. V levé je v úrovni mezi přízemím a patrem vstup s předloženým schodištěm s pozdně empírovou kovanou mříží zábradlí na pravé straně. Pravoúhlý vstup v kamenném ostění je doplněn půlkruhovým nadsvětlíkem s klenákem, nad ním je obdélná vpadlá plocha. Dvojice oken patra mají stejné členění a výzdobu jako na fasádě do ulice Bílkova, v přízemí je římsou oddělené mladší trojdílné okno s pozměněnými proporcemi oproti původnímu stavu. Korunní římsa, obíhající obě průčelí, je vynášena konzolkami mezi nimi se zespodu vyložené římsy nachází růžice. Vlevo fasáda ustupuje směrem do hloubky parcely – dům zde pokračuje jednou osou opatřenou okny ve třech podlažích (do přízemí patrně dříve vedl další vstup, jak napovídají schody mířící k oknu, horní okno směřuje na půdu). Dům má sedlovou střechu, nad nárožím zvalbenou. Přízemí je hloubkovým dvoutraktem, chodba vpravo navazuje na dvorek. V zadní části domu je plackou klenutá komora, vlevo od síně prostora klenutá pruskými plackami mezi pasy. Patro je plochostropé, směřuje do něj samostatný vstup směrem od náměstí. Sklep přístupný z ulice má valenou klenbu.