židovský dům

Patrový dům se obrací třemi fasádami do uličních prostorů. Hlavní průčelí, směřující do ulice Zborovské, je sedmiosé, obě boční čtyřosá, ovšem k jižnímu průčelí směřujícímu do Plačkovy ulice se přimyká ještě čtyřosé mírně převýšené navazující boční křídlo. Hlavnímu průčelí dominuje ústřední osa se vstupem v přízemí v kamenném profilovaném ostění, v patře s balkonem vyneseným trojicí konzol s růžicemi v čelech a opatřeným ze tří stran klasicistní mříží s pruty protínajícími se dole úhlopříčně, nahoře do vzájemně prostoupených lomených oblouků. Fasády přízemí jsou hladké (pouze s jednoduchými šambránami), od patra oddělené kordonovou římsou, okna v patře mají profilované šambrány a podokenní římsy. Některá z oken bočních fasád jsou zaslepená. Zdivo uzavírá profilovaná korunní římsa vynášející valbovou střechu, boční křídlo má střechu sedlovou. Přízemí domu klenou placky mezi pasy a pruské klenby. Tyto typy kleneb se vyskytují rovněž v bočním křídle a v síni patra, které je jinak plochostropé. Dispozice je řešena jako hloubkový trojtrakt, ve střední části s drobnějším členěním a schodištěm v ose v hloubce parcely. Boční křídlo je příčným dvoutraktem. Sklepení se nachází pod hlavním křídlem, řešeno je symetricky jako hloubkový trojtrakt, zaklenutý valeně s výsečemi.