židovský hřbitov

1) soubor náhrobků 2) ohradní zeď s bránou a brankou Židovský hřbitov leží asi 1,5 km severozápadně od Stráže, za železniční tratí, na okraji lesa. Rozkládá se na rozměrném půdorysu dvou navazujících obdélníků s rozměry cca 80 x 50 m. Plochu hřbitova vymezuje ohradní kamenná zeď, zakončená kamennou korunou. Na jihozápadní straně hřbitova byl situován vstup, ze kterého se dodnes zachovaly sloupy někdejší brány a branky pro pěší. Na ploše hřbitova zůstalo z původních několika set náhrobků zachováno pouze 21, přičemž některé se dochovaly v torzálním stavu (náhrobky č. 16 – 19). Židovské osídlení městečka Stráže u Tachova náleží k jednomu z nejstarších na území České republiky. Židovská komunita je zde písemně doložena listinou Jana Lucemburského z r. 1331, kdy se král zřekl příjmů ze strážských židů ve prospěch městečka. Podle ústní tradice zde v té době již existoval i hřbitov, písemně je však doložen až k r. 1450. Na strážovském židovském hřbitově byli pochováváni židé nejen ze Stráže, ale i z nedalekých obcí, např. Olešná. Hřbitov byl několikrát plošně rozšiřován, naposledy v r. 1860 a v době před 2. světovou válkou již obsahoval několik stovek náhrobků (viz. foto v příloze). Do nacistické okupace zde také proběhly poslední pohřby. Šlo o hřbitov značné historické ceny s náhrobky od 15. století se zvláštními řadami hrobů pro levity a pro kohanity. V období holocaustu a v poválečných letech byl hřbitov několikrát devastován a většina náhrobků byla odvezena ke stavebním účelům.