zřícenina hradu Rabštejn

Pozůstatky nejvýše položeného moravského hradu s předhradím, s dochovanými zbytky zdiva z lomového kamene. Celková rozloha má rozměry 100 x 65 m. K vybudování hradu byly využity tři izolované skály, které byly propojeny do půdorysu trojúhelníku hradební zdí silnou místy až 1,65 m. Její dochovaná výška je až 5 m. Na východním skalním hrotu jsou dochovány zbytky zdiva pravoúhlé budovy. Pod touto skálou se rýsují základy dvouprostorové budovy přiléhající k severní hradbě. Další budova byla přistavěna k jihozápadnímu skalnímu výběžku, na jehož severní straně jsou dosud patrné vytesané kapsy pro trámy. Také vrchol severní skály je přístupný a mohl být využíván jako hláska. V severní hradbě je průlom sloužící jako výpadní branka, hlavní brána do hradu byla v jihovýchodní hradbě, od východu chráněna oblou baštou. Jižně pod hradem se rozkládá lichoběžníkovité předhradí. Hradba horší kvality je silná 1,3 m a opět využívá terén. Na skalním výběžku v severozápadní části jsou zbytky lichoběžníkovité bašty, pozůstatky zdí jsou také na jihozápadním skalisku, další, hranolová bašta je uprostřed jižní hradby a v jihovýchodním nároží je situována bašta zaoblená. Při východní hradbě jsou základy tříprostorové budovy, základy dalších budov z posledních stavebních etap komplexu se nachází v severní polovině předhradí. Vstup na předhradí patrně vedl od jihozápadu pod lichoběžníkovitou baštou přes jižní linii hradby. Areál hradu i předhradí je porostlý listnatým lesem.