zřícenina hradu Rýzmburk s altánem a rumpálem

Hradní dispozici lze rozčlenit na dvě části, a to na 1) předhradí a 2) vlastní hrad. Na základě terénních reliktů bylo určeno, že jde o bezvěžový hrad s obvodovou zástavbou (jinak tedy hrad s plášťovou zdí). Ad. 1) předhradí je okolního terénu odděleno výrazným (šíjovým) příkopem, za ním následoval val, nyní výrazněji dochovaný pouze ve východní až jihovýchodní část (byť s průrazem) a méně již v západojihozápadní části. Na východním konci tohoto valu se nacházela bašta. Za valem byl vyhlouben druhý příkop do jehož západojihozápadního konce je vložen objekt o rozměrech cca 13,5 x 6,0 m vyzděný z lomového opukového zdiva, 3-patrový, se třemi klenutými prostorami v podzemním podlaží - jde pravděpodobně o hospodářskou budovu (pivovar?) vestavěnou do hradního příkopu až v poslední fázi existence hradu. Ad. 2) hradní jádro je ze severu až severozápadu vymezeno obvodobou hradbou o šíři cca 2,7 m vystavěnou z opuky. K této obvodové hradbě, která se na obou svých koncích přibližně pravoúhle zalamuje, byly přiloženy budovy hradního jádra, v suterénech valeně klenuté. Dosud nedořešena je situace na jižní straně jádra - nelze rozhodnout, že i tato část byla zatavěna, či zde stála obvodová hradba, před kterou byl předložen hradní parkán. Na okraji plošiny nad údolím Úpy zřícenina hradu na neparvidelném mandlovitém půdorysu, oddělená dvojicí soustředných příkopů, západně od ní na okraji severního výběžku západního křídla dvora altán, při severní ohradní zdi dvora rumpál. Nad zříceninou, jednou stranou opřen o hospodářský dvůr, stojí tzv. Altán s plochým stropem, šindelovou valbou pokrytý a do 3 stran polokruhovými oblouky otevřený - vystavěn byl koncem 18 stol. za Petra, vévody kuronského.