zřícenina kostela sv. Víta

Zřícenina kostela sv. Víta se nachází cca 1km od vsi Habří, západním směrem, pod svahem, poblíž hájovny. Jedná se o kostel, postavený na poutním místě u zázračné studánky, zrušený za císaře Josefa II, dochovaný jen jako torzo jedné boční zdi. V těsném sousedství byla později postavena kaplička sv. Víta, která není předmětem památkové ochrany. Torzo zdi kostela je rovnoběžné se severní stěnou kaple sv. Víta, ke které přiléhá v jejím severozápadním koutě. Stěna je otevřena třemi okny završenými lomenými oblouky. Ostění oken je zděno z cihel, zbytek stěny pak z lomového kamene. Kostel byl založen r. 1644 Vyšebrodským opatem J.Wendschuhem poblíž poutního místa u zázračné studánky. Zrušen byl r. 1787 císařskýn dekretem Josefa II, r. 1867 se propadla klenba. R. 1867 byly zdi strženy a materiál použit na stavbu sousední myslivny. Mezi lety 1884-1890 byla v sousedství torza zdi kostela postavena kaplička sv. Víta.