zřícenina saletu Heinrichsruhe

V současnosti se jedná o architekturu ve stavu zříceniny z lomového zdiva tvořenou přízemní centrální oktogonální stavbou, k níž se z východní strany přimyká torzo původního vysunutého schodištního útvaru obdélného půdorysu, z něhož se dochovaly dvě boční stěny prolomené segmentově zaklenutými průchody. Dřevěné části stavby, tj. strop přízemí a věžovité patro nebo terasa nad zděným oktogonem, dřevěné stupně vnějšího přímého schodiště do patra a jeho případné dřevěné zábradlí či plný parapet se nedochovaly. Oktogon je prolomen ze tří stran symetricky proti sobě hrotitě zaklenutými okenními otvory vloženými z vnitřních stran do hlubokých, segmetově zaklenutých nik a na straně čtvrté segmentově zaklenutým vstupem orientovaným do prostoru drobné předsíně v schodištním útvaru přístupné výše uvedenými segmentově zaklenutými vstupy. Naproti vstupu do oktogonu se v předsíni v ose schodištního útvaru nachází pravoúhlý vstup s kamenným nadpražním překladem vedoucí původně patrně do prostoru komory kryté schodištěm. Dochovaná rezidua omítek dokládají, že interiér hlavní přízemní místnosti byl omítaný.