zvonice

Zvonice je zděná solitérní stavba čtvercového půdorysu umístěná v severozápadní části areálu hřbitova u kostela sv. Jiljí. Je patrně barokního původu. Průčelí se zdvihá z mělkého vysokého soklu obíhajícího celou stavbu. Je dvouetážové, členěné masivní mezietážovou římsou. Vstupní otvor je obdélný, ukončený kamenným překladem. Výplň je dřevěná, dvoukřídlá rámové konstrukce s třemi nestejně vysokými kazetami nad sebou v každém křídle. Horní a spodní obdélná, prostřední čtvercová. Kazety jsou orámovány profilovanými lištami. Křídla jsou opatřena nátěrem okrové barvy. Klika se štítkem jsou patrně dílem lokálního uměleckého kováře/zámečníka. Klika je vyrobena ze čtyř svařených ocelových proutků do podoby podlouhlého koše. Horní etáž uvozuje dvojice mělkých hladkých pilastrů. Ukončuje ji drobná profilovaná římsa, nad kterou je široká fabionová korunní římsa. Omítky jsou hladké, světle okrové barvy. Pod nimi prosvítá světlejší, patrně vápenný nátěr. Okenní otvory jsou obdélné, ukončené záklenky. Lemují je profilované šambrány, ve spodní části je parapetní římsa. Výplně okenních otvorů jsou dřevěné, dvoukřídlé, s žaluziovými křídly. V horní třetině jsou bedněné. Výplně jsou opatřeny nátěrem okrové barvy. Cibulovitou střechu ukončuje měděná makovice s křížkem. Střecha je pokryta modřínovým šindelem opatřeným nátěrem tmavé barvy. Cibulovitá střecha je patrně mladšího data než samotná stavba. Ramenáty konstrukce jsou z měkkého nehoblovaného dřeva.