zvonice - původně tvrz

Zvonice zaujímá výraznou polohu na návrší severně od jádra obce. Objekt je třípatrový, s hlavním vchodem v přízemí od jihovýchodu. Věž, původně součást tvrze, byla v 18. století přestavěna na zvonici. Předmětem ochrany je zvonice a pozemek parc. č. st. 48. Věž - zvonice zaujímá výraznou polohu na návrší severně od jádra obce. Objekt je třípatrový, s hlavním vchodem v přízemí od jihovýchodu. Věž, původně součást tvrze, byla v 18. století přestavěná na zvonici. Její středověký původ není na první pohled na exteriéru znát. Původní podobu si zachovala nika vstupu se špaletami a rovným překladem, vytvořeným silnými fošnami. Přízemí je nepodsklepené. Stropy dnes chybí, ale stále je patrná podoba původní stropní konstrukce - stropní trámy byly ukládány do kapes současně se zděním a zalívány maltou. Do omítky byl zapuštěn i prkenný záklop a podhled. Přízemí bylo osvětleno (původně) třemi okny se zkosenými špaletami bez ostění. Jako překlady byly použity buď ploché kameny nebo dřevěné fošny. Patra jsou přístupná vnitřním schodištěm. Nad prvním patrem byl strop řešen stejným konstrukčním způsobem. Úzká střílnovitá okýnka jsou umístěna ve všech čtyřech stranách a jsou stejného typu jako v přízemí. Plochý strop v druhém patře neměl podhled. Dvě okna vedoucí na severovýchod a jihozápad jsou užší než okna v nižších podlažích a jejich ostění se uprostřed lomí. Dnešní třetí patro má zdi prolomeny čtyřmi barokními okny a je otevřeno do krovu. Exteriér je na nárožích členěn dvojicí hladkých lisén, které dole i nahoře přecházejí do horizontálních pásů. Velká půlkruhově zaklenutá okna třetího zvonového patra jsou lemována plochými hladkými šambránami s klenákem ve vrcholu. Toto patro je z exteriéru oddělené plochou průběžnou římsou. Střecha je jehlancová, krytá plechem. Celá věž je vystavěná z lomového kamene, nebyly zde použity žádné opracované kamenné články. Třetí patro je částečně nadezděné slabší barokní zdí ze smíšeného zdiva.