škola

Bývalá škola čp. 26 stojí v centru obce, nedaleko ohradní zdi kostela sv. Máří Magdaleny, při její jihozápadní straně. Je postavena na terénním zlomu, tak že terén před jižním a západním průčelím je o podlaží níž. Jedná se o patrovou podsklepenou zděnou hladce omítnutou budovu postavenou na zhruba obdélném půdorysu (v přízemí se skoseným severovýchodním nárožím) pod sedlovou střechou krytou na koso kladenými osinkocementovými čtvercovými šablonami s hřebenem ve směru sever – jih. Škola má neogoticky profilovanou korunní římsu, která i na štítových průčelích sleduje okraj střechy. Hlavní průčelí je v obou podlažích pětiosé s nárožními lezénami. Okna v přízemí jsou segmentová dvojitá ven a dovnitř otvíravá čtyřkřídlá šestitabulková osazená v šikmých špaletách s profilovanou podokenní římsou. Okna v patře jsou osazená ve stejných segmentových špaletách, ale segmentová nejsou, jsou dvojitá dovnitř otvíravá trojkřídlá třítabulková dělená do písmene “T”. Třetí prostřední osa patří mělkému rizalitu zakončenému trojúhelným tympanonem s termálním oknem. V přízemí rizalitu jsou dvoukřídlé pravé dovnitř otvíravé rámové dveře hlavního vchodu o šesti výplních se segmentovým šestitabulkovým nadsvětlíkem osazené v nepříliš hlubokém profilovaném ostění. Sokl průčelí jednoduchý, hladce omítnutý, ve 4. ose pod oknem v přízemí je nízké okno od suterénu. Jižní boční štítové průčelí je obrácené do cesty vedoucí z návsi do východní části obce. Průčelí je čtyřosé, v suterénu jsou otvory opatřeny šikmými špaletami jako okna v přízemí, ale o něco hlubšími, otvor v 1. ose slepý, ve 2. a 4. ose jsou okna jako v přízemí, ale dvoukřídlá čtyřtabulková, ve 3. ose dveře s nadsvětlíkem. Přízemí s patrem i štítem je členěno čtyřmi lizénovými rámy zakončenými nahoře zubovým vlysem. Okno v 1. ose patra je slepé, ve štítě jsou ve 2. a 3. ose sdružená segmentová jednoduchá jednokřídlá třítabulková okénka osazená v šikmých špaletách. Západní zadní průčelí je šestiosé, v přízemí a v patře v první ose jsou malá okénka od záchodků, ostatní okna jsou slepá, pouze ve 2. a 4. ose v přízemí a ve 4. ose v patře jsou okna jako ta výše popsaná v přízemí, ale osazená v líci fasády. V suterénu je pouze jedno nízké segmentové okno ve 4. ose, v 5. ose (v hrubě omítnutém zesílení stěny) další zaslepený obdélný otvor. Severní boční štítové průčelí je trojosé - okna rozmístěna jako u čtyřosého průčelí, kde jsou však obsazeny pouze první tři osy. Okna v patře jsou jako výše popsaná, osazená však v obdélných a nikoli šikmých špaletách, v přízemí jsou v prvních dvou osách okna slepá, okno ve 3. ose od spodu sníženo – segmentové dvoukřídlé dvoutabulkové osazené též v nikoli šikmých špaletách. Ve štítě je malinké termální okénko.