zámek Lešná

Areál je tvořen objektem zámku a souborem původních budov tzv. Tyrolu, dále jízdárny, domu správce a dalšími hospodářskými objekty v prostoru parku, později adaptované pro potřeby ZOO Lešná. Vlastní objekt jednotraktového zámku v rozsahu dvoupodlažního až trojpodlažního na nepravidelném půdorysu přibližně obdelníku. Fasáda je pročleněna na každé z delších stran dvěma rizality a vždy jednou válcovou věží v přední části dvouposchoďovou, v zadní části trojposchoďovou. Na čelní straně k bráně areálu je členěna dvěma přibližně krajními rizality v rozsahu dvou okenních os v jednom případě s hrázděným druhým patrem ve druhém pak trámovou půlvalbovou střechou s řezbářsky provedenými čely. Střední část je tvořena poměrně jednotnou frontou o sedmi okenních osách, přístupnou nízkou přízemní terasou z režného zdiva s kovaným zábradlím, pilířky s vázami a dvěma rameny navazujícího schodiště. Střed fasády tvoří trojosý mělký rizalit s pravoúhlým segmentově zaklenutým vchodem a efektním nakoso stavěným hrázděným arkýřem prvního patra a neorenesančním atikovým štítem. Vesměs hladká fasáda je v rozsahu zvýšeného suterénu členěna bosáží, v přízemí pak lineární rustikou a profilem kordonových a částečně i korunních říms. Objekt je propojen přibližně dvěma křížícími se komunikačními osami. Hlavní vede středem delších stran v zadní části s dvouramenným hlavním schodištěm a kolmo na ni další komunikační linie s vpravo umístěným bočním schodištěm pro služebnictvo. Charakteristickými prvky jsou dvoukřídlé okenní výplně s odděleným světlíkem a samostatnými venkovními okenicemi v reprezentativním přízemí kombinující odlišné tvary, stejně jako u dveřních výplní. Uplatňuje se tvarová variabilita hrázděné vyřezávané architektury druhého patra rizalitů a střešních vikýřů s uplatněním pálené glazované krytiny odstínů cihlového střepu a zelené. Vnitřní kromě kaple plochostropá dispozice využívala suterénu k provozním místnostem, přízemního piana nobile jako reprezentativních místností a pokojů majitelů, v prvním patře jako obytných místností, ve druhém patře pohostinských pokojů a v podkroví s pokoji pro personál. Reprezentativní místnosti upraveny řezbářsky kvalitně zpracovaným obložením z dubu, vybaveny tapetami z Paříže, nábytkem z Londýna a především moderním rozvodem topení od firmy Haag, vody, telefonu a elektřiny od vídeňské firmy Deckert a Homolka.