Invalidovna

KP Tvoří: - Invalidovna, čp. 24 - kašna - zahrada (kolem Invalidovny) - pomník Petra Strozziho - žulový obelisk prostředí KP tvoří: - oplocení zahrady Invalidovna byla postavena z majetku Petra Strozziho (1626-1664), který založil nadaci pro vojenské invalidy. Vlastní výstavba invalidovny začala být připravována a realizována až ve dvacátých a třicátých letech 18. století. Základní kámen byl oficiálně položen r. 1732 za přítomnosti císaře Karla VI. Z původního velkorysého záměru, který počítal se zázemím pro 4000 invalidů a rozsáhlým kostelem, byla nakonec postavena pouze jedna devítina (severovýchodní část původního plánu). V roce 1900-1901 byla na nádvoří přemístěna klasicistní kašna z Nového Města. Budovu zvenku obklopuje rozlehlá zahrada, ohraničená pilířovým oplocením (oplocení není KP). Na pozemcích parku severně před Invalidovnou je umístěn pomník P. Strozziho z roku 1898 a žulový obelisk na paměť zákopníků utonulých při povodni r. 1890.