továrna na lustry Elias Palme

Areál obdélného půdorysu je možno rozdělit na hlavní budovu v severovýchodní části a provozní budovy I a II v západní části areálu. V severovýchodní části komplexu je situován ozdobný plot ohrazující někdejší parčík. Secesní hlavní budova byla v roce 1925 doplněna přístavbou přízemního křídla. Přístavby dvou provozních budov patrně pocházejí ze třicátých let 20. století. V současné době se celý areál nachází v havarijním stavebně technickém stavu, část budov se již zřítila a u ostatních je silně poškozený střešní a obvodový plášť. Návrh na Kulturní památku podán již v roce 2004. Rozsáhlý tovární areál se nachází v severozápadní vyvýšené části města nad levým břehem Šenovského potoka mezi Lustrárenskou a Charvátovou ulicí. Hlavní budova je orientovaná směrem do Lustrárenské a Lidické, přístup do dvora a budovy je veden z Lustrárenské ulice. 1) hlavní budova 2) provozní budova I 3) provozní budova II 4) oplocení