usedlost Turbová

KP tvoří: - Obytná budova (čp. 1066) - Zahradní domek (čp. 731) - Stodola s kůlnami (severní hospodářská budova) - Kravín a konírna (jižní hospodářská budova) - Ohradní zeď - Brána - Zahrada (včetně architektonických a sochařských prvků) - dvě dvojice pilířů s putti (při zahradním domku) - terasy, opěrné zdi, schodiště - socha Venuše (viz jm. seznam GA, nenalezena) Usedlost při Jinonické silnici se rozkládá v místě středověké vinice. V roce 1756 ji koupil F.X.Turba a nechal zde zbudovat barokní usedlost zvanou jeho jménem. Na počátku 19. století k ní byla připojena vedlejší vinice a vznikl zde rozsáhlý komplex obytných a hospodářských budov. Na počátku 20. století byla jedna barokní budova stržena a na jejím místě vznikla dnešní novobarokní vila. Je to patrová stavba s mansardovou střechou s vikýři a nárožní věžicí. Vila je v havarijním stavu. Při Jinonické stojí za sebou dvě hospodářské budovy: I. stojí ve svažitém terénu, ve spodní části je patrová, fasádu člení segmentové záklenky a zubořezový vlys v úrovni paty klenby záklenků a zubořezová korunní římsa. Okna většinou zaslepená, mají rovněž segmentové záklenky z režného zdiva, některá okna chrání mříže s trny. II - přízemní stavba s vysokou mansardovou střechou. Fasádu člení řada segmentově zaklenutých oken rámovaných šambránou z režného zdiva. Okna chrání kovové mříže. Ve fasádě jsou novodobé otvory vstupů a výkladců. V areálu uprostřed zahrady se nachází obytná budova II - zahradní domek. Zahrada má terasovitou úpravu a byla doplněna sochařskou výzdobou. Byla osazena převážně ovocnými stromy. Usedlost vymezuje masivní ohradní zeď, která je na řadě míst rozpadlá. Ohrožená je i barokní vstupní brána při Jinonické, s půlkruhovým záklenkem a mohutnou segmentově vyklenutou římsou.