léčebna

Z doby výstavby byl ve hmotě zachován první pavilon léčebny č.p. 517 upravený v meziválečném období a objekt č.p. 497, který sloužil jako administrativní budova. Finančně stavbu zajišťoval stát, ošetřování dětí zastávaly sestry z řádu Společnosti dcer křesťanské lásky sv. Vincence z Pauly. V roce 1926 došlo k přejmenování na Zemský ústav pro tuberkulózní děti, který v zimě mohl hostit třicet a v létě šedesát pacientů. Údajně v roce 1934 byla dokončena rekonstrukce starých a stavba nových pavilonů léčebny. Mimo výše jmenované budovy ji tvoří léčebný pavilon č.p. 531 (projekt prosinec 1929), administrativní a hospodářská budova č.p. 529 (projekt srpen 1929), infekční oddělení a pozorovací oddělení (projekt říjen 1931), vrátnice (projekt říjen 1930), kotelna se skladovací halou (zauhlováním), vodojem. Areál obklopený rozsáhlým lesoparkem s pískovcovými útvary vymezuje jednotně s budovami koncipované oplocení (projekt prosinec 1929).