městský dům

Malý dvoupatrový obytný dům se středovým uzavřeným dvorkem byl postaven na základech středověkého domu zachovalých v severní části přízemí. V renesanci byl zřejmě objekt rozšířen o hlouběji situované dvorní křídlo, později zaklenuté dvěma křížovými klenbami na přizděné pilíře. Samostatně začal dům existovat někdy před r. 1620. Někdy po r. 1653 (kdy byl dům charakterizován jako nuzný) došlo zřejmě k raně barokní přestavbě a ke zvýšení na dvoupatrový. Barokní je i klenba nepravidelné vstupní síně a asi i zadní obvodová zeď k Petřínu v úrovni přízemí. Poslední radikální přestavba dispozice se středním dvorkem a úprava fasády do dnešního stavu následovala někdy po r. 1814. Zalomené dvoupatrové uliční průčelí domu s okny v rytmu 1+2 člení pouze široké kordonové pásy. Vstupní portálek v levé ose přízemí má svislá kamenná ostění překryta druhotně použitým olištovaným kvádrem, prosté dveře dělí jednoduché výplně. Odhalené boční průčelí i zadní k zahrádce na úpatí Petřína zůstaly nečleněné. Přední schodiště vysunuté do dvorka a chráněné prostým klasicistním zábradlím ústí v 1. p. do valeně klenuté chodby.