viniční dům s kaplí

Viniční dům jehož součástí je kaple (zasvěcená pravděpodobně sv. Janu Nepomuckému) s přilehlou sakristií s architektonicky bohatým vstupním portálem se nachází na vinici, která je vymezená ze Z strany hlavní silnicí vedoucí z Mělníka na Liběchov a ze strany V železniční tratí podél toku Labe. Objekt se nachází v J cípu vinice, přímo podél tratě, která dnes znemožňuje celkový pohled na situaci dnes zánikem ohrožené (dlouhodobě nevyužívané, zasažené povodněmi) a silně zarostlé památky. K J průčelí viničního domu (podélného půdorysu se sedlovou střechou krytou taškami, orientovaného podélnou osou přibližně ve směru S-J) přiléhá kaple (krytá nízkou stanovou střechou s taškami) přibližně čtvercového půdorysu s konvexně vydutou J stěnou (v interiéru dodnes dochována zděná oltářní menza), která hmotově zaujímá přibližně 1/2 průčelí domu. Fasády kaple jsou na nárožích členěny pilastry (s římsovými hlavicemi), které vynášejí kladí. Interiér kaple je obdobě jako exteriér členěn pilastry navíc spolu s malými nikami, které vynášejí klenbu o třech výsečích. Na S straně kaple je dochovaná kruchta s konvexně-konkávně zprohýbanou stěnou s profilovanou římsou. Interiér kaple je osvětlen nad oltářem jedním velkým oválným oknem a ze strany V a Z půlkruhovým oknem s hladkou šambránou. Ke kapli z V strany (od řeky) přiléhá stavba nevelké sakristie s architektonicky bohatě členěným portálem (dodatečně přistavěným) se sochařskou výzdobou. Oproti stavbě kaple i domu působí architektonické články daleko masivnějším a bohatším dojmem (pravděpodobně novoobarokní z roku 1894?). Původní vstup pravoúhlým portálem s kamenným ostěním je dnes zazděný cihelným zdivem, ve kterém je osazeno okno. Na portálu bylo kdysi datování 1728. Stávající novobarokní půlkruhově zaklenutý portál (s mohutným klenákem ve vrcholu a "tympanonem" s úsekem profilované zvlněné římsy, která podpírá oválné malované zrcadlo) je po stranách rámován druženými pilastry, které nesou plně vyvinuté kladí s metopami. Zbývající malé plochy jsou členěny rustikou. Portál, který má ještě z velké části omítky odhaluje na některých místech skladbu zdiva z cihel a lomového kamene. Portál měl kdysi sochařskou výzdobou, z které se dodnes dochovalo pouze torzo pískovcové sochy sv. Jana Nepomuckého. Klečící světec na oblacích (s andílčí hlavičkou po pravé straně) je zobrazen v ikonograficky obvyklém kanonickém šatu jak adoruje fragment kříže, který podpíral andílek (torzo). Světec má uraženou hlavu, zřejmě větvemi vzrostlého stromu. Po stranách skulptury jsou dochované kované čepy, které pravděpodobně nesly další sochařskou výzdobu. Předmětem ochrany je viniční dům s kaplí a vymezený pozemek.