zámek

Na východním okraji intravilánu u řeky Jihlavy volně stojící jednopatrová stavba o čtyřech jednotraktových křídlech soustředěných kolem téměř čtvercového dvora. Vnější lapidárně řešená průčelí završená korunní římsou se zubořezem jsou prolomena ne zcela pravidelně rozmístěnými nestejně velkými pravoúhlými okenními otvory a vstupy a na severním průčelí severního křídla půlkruhově zaklenutým portálem vjezdu. Symetricky uprostřed severního průčelí umístěný portál hlavního vjezdu je opatřen širokým rámem plastické bosáže nahoře ukončeným římsou; nahoře na bočních okrajových bosách vystupují reliéfní kartuše se zavíjeným a probíjeným ornamentem nesoucí oválné heraldické znaky, vlevo zkřížené ostrve – rodový znak pánů z Lipé, vpravo je znaky prázdný. Na střední bose se nachází reliéfní maskaron (mužská tvář lemovaná plnovousem). Stojky půlkruhového zákleku jsou ukončeny římsami, dole z nich vystupují oblé kamenné patníky. Okenní otvory jsou v patře rámovány kamennými lištovými šambránami sevřenými profilovanými parapetními a nadokenními římsami, v přízemí lištové šambrány postrádají nadokenní římsy. Novodobě přestavěné východní průčelí o patro zvýšeného, původně přízemního východního křídla architektonické členění postrádá. Severovýchodní nároží zámku zpevňuje mohutný opěrák ze smíšeného zdiva krytý cihlovým pultem. V přízemí severního průčelí severního křídla je 6 obdélníkových oken s jednoduchou kamennou šambránou. V 1. patře je 9 okenních os s kamennou šambránou s vytaženou nadokenní římsou, přičemž nad portálem jsou 3 obdélníková okna menší než ostatní. U podstřešní římsy je ze dvou třetin dochován ornament zubořezu. Na západní straně se nachází v přízemí rovněž vstup opatřený půlkruhově zakončeným kamenným portálem a menší vstup s pravoúhlým ostěním. V přízemí je 7 okenních os s jednoduchou šambránou, přičemž v jihozápadním nároží jsou 2 čtvercová okna v přízemí a 2 ve zvýšeném přízemí. V 1. patře je 10 okenních os se šambránou s vytaženou nadokenní římsou. V nároží směřujícím k jihu je v přízemí renesanční stavby je jedno malé čtvercové okno a druhé větší pravoúhlé. V 1. patře jsou dvě obdélníková okna s šambránou s vytaženou nadokenní římsou. Na západní straně je dochován na fasádu vynesený prevét. Na jižní straně je patrný přechod od renesanční stavby v novostavbu 1. patra, která byla v roce 1972 v rámci rekonstrukce vystavěna na přízemní část z 18. století, jejíž vnější části byly po požáru v roce 1842 sneseny na úroveň přízemí. V přízemí jsou novodobá okna v původních okenních otvorech a tři mohutné hranolové pilíře. Východní strana v sobě opět obsahuje původní renesanční část v severním nároží, které zaujímá až do 1. patra mohutný hranolový pilíř, nad nímž jsou prolomena dvě obdélníková okna se šambránou a vytaženou nadokenní římsou. Severní a východní křídlo nádvoří obklopuje patrový arkádový ochoz na masivních toskánských sloupech zaklenutý valeně se styčnými výsečemi. Do severovýchodního koutu nádvoří je vloženo točité schodiště do patra přístupné portálkem se znakem pánů z Lipé, v protilehlém koutě nádvoří se nachází nástup na zalamované, rovněž renesanční schodiště. Další vertikální komunikace jsou novodobé. Na hladkých dvorních průčelích jsou okna shodná s okny vnější fasády západního křídla. V 2. polovině 20. století byla zbourána přístavba u jihozápadního nároží. Stavba byla tímto očištěna od nevhodné přístavby a byla ponechána pouze pravidelná čtyřkřídlá dispozice navazující na původní renesanční zámek. Prostory v interiéru jsou v přízemí zaklenuty převážně valenými klenbami se styčnými výsečemi nebo valenými klenbami s pětibokými nebo lunetovými výsečemi nebo valenými bez výsečí. Patro je zaklenuto zčásti (severní a západní křídlo), nachází se zde valené klenby s výsečemi a v rohových místnostech valené klenby s lunetovými výsečemi a s geometrickými štukovými obrazci.