brána

Zděná, kulisová, osově souměrná brána do dvora, před hlavní vstup do zámku (s portikem). Průjezd branou s půlkruhovým záklenkem je lemovaný šambránou s lištou, tvořící ve vrcholu dvě vstřícné voluty. Spodní část průčelí brány, až do paty oblouku vjezdu, člení pásová rustika, zakončená profilovanou římsou. Plocha nad římsou tvoří velký vykrajovaný štít, po okraji lemovaný širokou páskou, vymezený volutovými okraji a úseky římsy. Štít vrcholí římsou tvaru odsazeného segmentového frontonu, její profilace se uprostřed stáčí do podoby vstřícných volut. Boky štítu tvoří volutová křídla s úseky římsy. Římsy jsou kryté shora stříškou z prejzů. Ve vrcholové partii štítu býval malovaný výjev s kočárem. Na rubu brány se projevuje výklenek vjezdu se šikmými špaletami a segmentovým záklenkem, nad ním zvlněný úskok krytý prejzy. Štít je tenčí, uprostřed zesílený pilířem. Vjezd uzavírají nepůvodní plechová dvoukřídlá vrata s nástavcem převážně z volutově stáčených prvků, doplněných kovanými listy.