hradiště

Hradiště zhruba vejitého tvaru leží v nadmořské výšce 403-413 m a zaujímá plochu asi 1 ha. Ze tří stran je chráněno přírodními útvary – z jihu a západu srázy k Otavě a z východu Lipičnou strouhou. Jediná přístupná severní strana, kde se terén pozvolna zvedá k návrší Bohuslavec (462 m), je přepažena v délce asi 60 m dvojitým pásem valů a příkopem uprostřed. Na východní straně je opevnění přerušeno lesní cestou, za níž dále nepokračuje, na straně západní se valy pozvolna snižují a mizí. Zásadní informace o lokalitě přinesl systematický výzkum plzeňské expositury AÚ v letech 1963-1966, který potvrdil, že hradiště bylo osídleno pouze na přelomu starší a střední doby bronzové. Prozkoumán byl zejména 25 m široký systém opevnění. Jeho nejdůležitější částí byl mohutný vnitřní val s čelní zdí vystavěnou z nasucho kladených kamenů. Těleso valu tvořila trámová roštová konstrukce s kamenohlinitou výplní, která se vzadu opírala o velké kůly ukotvené v lůžkách vysekaných do skály. Vnější val široký asi 2 m byl tvořen dvěma řadami kůlů vyplněných zeminou, opíral se o uměle vytvořenou skalní lavici. Oba valy byly od sebe odděleny příkopem s rovným dnem širokým přes 3 metry, který byl rovněž vysekán do skály. Mělký příkůpek před vnějším valem plnil zřejmě pouze odvodňovací funkci. Vrstvy spáleného dřeva a přepálené kameny ukazují, že opevnění zaniklo požárem. Za vnitřním valem byla ponechána mezera široká 2-3 metry, za kterou byla zjištěna řada obdélných kůlových chat, pro jejichž stavbu bylo zarovnáno šikmé skalní podloží. K vnitřnímu vybavení obydlí patřilo ohniště a zahloubený sklípek vykládaný kamennými deskami. Při výzkumu vnitřního valu hradiště byly v jeho destrukci nalezeny čtyři žárové hroby, které obsahovaly spálené kosti a hrobovou výbavu skládající se z keramických nádob a šperků (bronzová jehlice, zlatá kličkovitá záušnice).Autor výzkumu interpretuje celou situaci tak, že po zániku opevnění byly pohřby uloženy do jeho destrukce, přičemž val sloužil jako jakýsi mohylový násyp. Pro tuto teorii mluví podoba keramiky z hrobů a ze sídlištních objektů na hradišti, dále pak zprávy o bohatých nálezech při rozebírání valu v minulém století.