tvrziště Lubské tvrze

Tvrziště lubské tvrze se nachází na návsi, naproti mostu přes Drnový potok. Původně se jednalo o gotickou tvrz, založenou patrně již v 14. stol., přestavěnou někdy v druhé pol. 15. stol., jejíž konstrukce se dodnes částečně dochovaly v obytných a hospodářských budovách čp. 10, 30 a 33. Obytná budova čp. 10 a 30 obsahuje gotické zdivo, k jejímu nároží na jihovýchodní straně přiléhá gotická věžová stavba (původně s průjezdem a padacím mostem), adaptovaná později na sýpku. Podoba a existence další gotické zástavby je neznámá. Rovněž není známa přesná podoba původního opevnění. Objekty byly několikrát stavebně upravovány a na ploše tvrziště postupně vznikaly i další mladší stavby, kromě drobnějších hospodářských staveb a ohrazení zejména obytné domy čp. 31 a 32 v severní části tvrziště (tyto stavby nejsou předmětem návrhu na prohlášení).