zámek

1) zámek čp. 1 2) správní budova čp. 15 3) čeledníky 4) sýpka 5) chlévy 6) stodola 7) objekt u brány 8) park 9) altán 10) ohradní zeď se 2 branami Areál zámku se rozprostírá v mírně svažitém terénu východně od silnice na Františkovu Ves. Podél silnice jsou situovány chlévy a budova vysoké neomítnuté sýpky, ze severu navazují budovy čeledníků a správní objekt, za horní branou následují z východu malý objekt a vlastní zámecká budova. Z jihu je dvůr uzavřen stodolami se spodní branou. Areál doplňuje park s altánkem po jihovýchodní straně. 1) zámek čp. 1 Jednopatrová zděná budova obdélné dispozice pod mansardovou střechou s pěticí vikýřů v delších a po jednom v kratší straně. Hlavní průčelí o 9 osách je obráceno do dvora. Fasáda je výrazně členěna patrovou římsou, přízemní část je zdobena štukovou bosáží, tmavší sokl vyrovnává svažitost terénu. V přízemí se střídají pravoúhlá okna a vchody, vchod a vjezd vpravo mají segmentové záklenky. V patře jsou okna pravoúhlá jemně orámovaná, nad okny ploché štuky se středovým kruhem a rovnými nadokenními římsami. Nad okny obíhá fasády štukový lizénový pásek, v němž jsou ob okno vsazena oválná okénka; fasáda ukončena štukovou profilovanou korunní římsou. Ostatní fasády obdobné, zadní fasáda má v patře napravo zdvojené okno a v druhé ose nalevo předsunutý zděný přístavek s trojicí oken. K jižní fasádě ve střední ose přistavěna prosklená zimní zahrada, v severní fasádě dřevěný střešní vikýř a vlevo kryté dřevěné schodiště se vstupem do podkroví. Interiéry jsou z větší části přestavěny, v přízemí valené klenby s lunetami, patro většinou plochostropé. 2) správní budova čp. 15 Přízemní zděná budova na půdorysu mírně protáhlého obdélníka, situovaná západně od horní brány do dvora. Krytá vyšší valbovou střechou s eternitem, v hřebeni dřevěná zvonička krytá šindelem s cibulkou a křížkem. Členění fasád lizénovými rámy, průčelí čtyřosé, kolem pravoúhlých oken vpadlé pasparty, korunní římsa fabionová. Ve středu východní fasády přistavěn zděný sloupek brány, zasahující svojí stříškou až do střechy správní budovy. 3) čeledníky Zděná patrová budova na obrysu protáhlého obdélníka s hlavní průčelím do dvora. Střecha sedlová, v ose průčelí do dvora nad zvýšeným rizalitem valbovitě předsazena. Krytinou je eternit, s trojicí volských ok na dvorní a dvojicí na zadní straně střechy. V patře okna čtvercová, v přízemí na výšku obdélná s hladkou paspartou. Průčelí členěno hladkými lizénovými rámy, korunní římsa přechází z rámu, sokl předsazený omítaný. Na zadní fasádě některá okna malá, jiná zvětšena. K západní fasádě přistavěna přízemní dřevěná kolna. Interiéry přestavěny a adaptovány k bydlení. 4) sýpka Výrazná, zděná budova na lichoběžníkovém půdorysu situovaná v severozápadním rohu dvora. Krytá stanovou střechou, krytinou je pálená taška. Hrany střechy jsou kryty plechem, větrání a prosvětlení půdy zajištěno volskými oky, v severní straně střechou proražen komín. Budova je neomítnutá, spodní dvě patra zděny z lomového kamene, horní dvě patra zděny z pálených cihel. V jednotlivých fasádách po třech okenních osách proražena na šířku obdélná okna s cihlovým stlačeným segmentovým záklenkem. V severní stěně je po stranách osazena dvojice dřevěných vrat. 5) chlévy Zděná budova vystavěna na obdélném půdorysu, severní část budovy je zvýšena, obě části kryty sedlovou střechou s pálenou krytinou. V přízemí severní části pravoúhlé okenní otvory a vstupy, ve zvýšené části seník s dvojicí dřevěných dvířek a dvojicí malých okének. V přízemí jižní části vstup s kamenným ostěním s nadsvětlíkem, několik pravoúhlých oken a dvojice vikýřů se zděnými štítky s drevěnými dvířky. Korunní římsa je prostá fabionová, sokl a fasády omítnuté. Ze západní strany je vystavěn téměř přes délku fasády zděný přístavek krytý pultovou střechou. 6) stodola Zděná budova půdorysu protáhlého obdélníka, krytá valbovou střechou s větracími vikýři v hřebeni, krytinou je eternit. K jižní straně je přistavěno nižší krátké křídlo se sedlovou střechou. Ve fasádách jsou u koruny prkenná šalování mezi sloupky. Stodola má při fasádách přístavky různých rozměrů, krytých pultovými střechami. Červený nátěr v pásech na fasádách nahrazoval lizénové rámy. 7) objekt u brány Zděná budova na lichoběžníkovém půdorysu krytá valbovou střechou s eternitem. Založena ve svahu, od jihu terén s předzahrádkou zvýšen a podpořen zdí s kruhovými otvory připojenou k horní bráně. Ve vnějších fasádách prolomena na výšku obdélná okna, členění nárožní štukovou bosáží. Sokl je předsazený omítnutý, římsa vysazená s jemnou profilací. 8) park Park původně situován vně dvora zřejmě na severní a částečně západní straně, současně jde pouze o jednotlivé přerostlé a neudržované stromy, listnaté a jehličnaté. 9) altán Zděné stavení na půdorysu šestiúhelníku s kamennou podezdívkou a cihlovým omítnutým zdivem do výšky parapetu. Výše se jedná o dřevěnou stavbu s dřevěnými sloupky v hranách. Ve stěnách obdélná, na výšku osazená okna. Stavba je krytá jehlancovou mansardovou střechou s kovovou jehlovou špicí. Krytinou je břidlice. 10) ohradní zeď se 2 branami Ohrazení areálu tvoří z převážné většiny obvodové zdi hospodářských budov. Brány při jihozápadním a při severovýchodním nároží areálu tvoří dvojice silných zděných sloupků s korunní římsou a sedlovou stříškou s prejzami. V jižní bráně je torzo dvoukřídlé zdobné mříže, v severní bráně jsou již vrata svařovaná z trubek s bočními vrátky. Ohradní zeď již není dochována, pouze ze severu nad zámeckou budovou je při silnici kamenná zídka, z níž vyrůstají betonové sloupky s dřevěným plaňkovým plotem. Zbytky ohradní zdi vedou na jih k altánku a dále západně k jižní bráně. V areálu dvora je zbytek zděného oplocení s bránou (ve směru ZV mezi stodolou a seníkem), který dříve patrně odděloval zámek od hospodářských budov.