špýchar Anín

Budova špýcharu s hrázděným patrem je siuována v areálu hospodářských budov poblíž kaple sv. Anny na Kalvárii. Hospodářský komplex budov s hrázděným zdivem není památkově chráněn, památková ochrana se pouze vztahuje na budovu špýcharu. Celý hospodářský areál včetně špýcharu se nachází na vyvýšeném místě ve městě, zhruba 200 - 250 m od lnářského zámeckého areálu. Špýchar je situován na severní straně hospodářského dvora. K budově jsou přistavěny přízemní budovy, na které se nevztahuje památková ochrana. Jedná se o patrovou budovu začleněnou do hospodářského dvora Anín. K budově přiléhají přízemní objekty, na které se nevztahuje památková ochrana. Budova špýcharu se nachází na obdélném půdorysu a je zastřešena polovalbovou střechou. Střecha je kryta pálenou bobrovkovou krytinou, část krytiny byla v roce 2012-2013 vyměněna. Ve všech střešních rovinách, mimo západní, se nacházejí volská oka, v podélné rovině dvě a v polovalbě vždy jedno. Volské okno v západní rovině nebylo při výměně střešní krytiny vystavěno. Obvodové zdivo cihelné, omítané. Sýpka je situována v mírném svahu, Z-V. Všechny fasády, mimo západní štítové fasády, jsou pojednány architektonicky shodně, jsou hladké s hrázděným patrem a s hrázděným polovalbovým štítem. Hrázděná stěna v patře je konstruována z hraněných svislých a vodorovných trámků zpevněných šikmými vzpěrami. Tato kostra má nosnou funkci a její volný vnitřní prostor je vyplněn pálenými cihlami. Výplň je omítnuta, trámy však nikoli a tak vznikla typická podoba hrázděného zdiva. Omítka na některých místech opadává, je vidět cihelné zdivo. Na některých místech jsou patrny stopy po již zazděném hrázdění. Vstupní průčelí je v základním rozvrhu tříosé, přízemí bylo nově prolomeno dveřními a okenními otvory, mimo okenní osy v patře. Zcela vlevo je dveřní otvor vedoucí na schodiště do patra sýpky. Ve dveřním otvoru jsou kovové dveře v kamenném ostění. Nad dveřmi je dochovaná část hrázděného zdiva, zpevněná šikmými vzpěrami ve tvaru kříže. Téměř uprostřed, s mírným vychýlením doleva, je patrný poměrně široký zazděný polokruhový otvor s cihelným obloukem. V zazděném otvoru byl nově prolomen okenní a dveřní otvor. Okno novější, osazeno za špaletou, s jednoduchou kovovou mříží. Dvoukřídlé dveře mají svlakovou konstrukci a jsou uchyceny v dřevěném ostění. Nad dveřmi a oknem je situováno pět nových kruhových větracích otvorů. Zcela vpravo se nachází okenní a dveřní otvor; okno v dřevěném rámu bez výplně, dveře dvoukřídlé, svlakové a uchyceny pomocí krátkého horizontálního kování v dřevěné zárubni. Patro s hrázděnou konstrukcí je prolomeno třemi okenními otvory s trámkovou zárubní. Okna bez výplně, s jednoduchou kovovou mříží. Mezi okny a v nárožích stavby jsou šikmé hrázděné vzpěry vytvářející "hvězdu". Zadní severní fasáda je v patře dvouosá, bez středového okna. Hrázděná patrová konstrukce se šikmými vzpěrami, která je shodná s hrázděním na vstupní fasádě, je doplněna v přízemí hrázděnými svislými sloupky se šikmými vzpěrami - pásky. Krajní východní sloupek se vzpěrami zcela chybí. V přízemí, v její východní části je okenní otvor, kde okno s trámkovou zárubní. Východní polovalbový štít s hrázděním je v přízemí a v části štítu zcela překryt přístavkem s pultovou střechou. Průčelí je prolomeno v patře okenním slepým otvorem s trámkovou zárubní a v podkroví okenním otvorem bez výplně, s mříží. Hrázděná konstrukce vlastního štítu je tvořena svislými a horizontálními trámky, kde horizontální trámky jsou ukotveny do šikmého trámku polovalby. Západní polovalbový štít, bez hrázdění, je hladký a prolomen okenními otvory, v patře a v podkroví. Otvory bez výplně, pouze kovová mříž.