Schwanzův palác

Řadový čtyřpatrový městský dům s hlavním pětiosým průčelím obráceným do náměstí Svobody. V krajních osách spínají 1. a 2. patro oblé arkýře s bohatou renesanční sochařskou výzdobou. Okenní otvory jsou pravoúhlé, centrální osa je akcentována dvojicemi sdružených oken. Okna jsou rámována kamennými šambránami s rozetami a opatřena přímými návojovými římsami s ornamentálními vlysy. Nadokenní římsy po stranách podpírají v 1. patře reliéfně provedené orlice, ve 2. a 3. patře pávice a ve 3. patře nad arkýři sovy. V přízemí je v ose umístěn hlavní vstup akcentovaný náročným renesančním portálem. Půlkruhově zaklenutý vstup flankují na vysokých podstavcích sdružené hermy nesoucí kompozitní hlavice, podpírající fronton se zubořezem. Ve výsečích ploch pod frontonem se nacházejí figurální reliéfy představující alegorii Spravedlnosti a Naděje. Na klenáku portálu se nachází rytý letopočet 1590 a iniciály stavebníka CS (Kryštof Schwanz). V patrech je renesanční sochařská výzdoba soustředěna zejména na obou arkýřích. Jejich čtvrtkulové konzoly jsou dekorovány reliéfy ovocných girland s vinnými hrozny. Trojice oken arkýřů oddělují meziokenní sloupky s reliéfně dekorovanými hlavicemi. Parapetní i nadokenní plochy arkýřů jsou dekorovány vysokými kamennými reliéfy, které znázorňují výjevy ze starověké mytologie, biblické příběhy, postavy evropského středověku a pracovní náměty – především vinobraní. Ostění oken jsou kamenná. Nejvyšší 4. patro, které je k paláci druhotně přistavěno v roce 1843, je členěno bosovanými pilastry. Průčelí završuje vyložená korunní římsa nesená sledem konzol. Plochu fasády pokrývá sgrafito z roku 1938 se zemědělskými motivy. Dvorní průčelí dlouhého křídla je v přízemí i 1. patře otevřeno půlkruhovými renesančními arkádami. Jemně profilované arkády v přízemí spočívají na toskánských sloupcích a jsou doplněny drobnými reliéfními diamanty. V 1. patře arkády leží na podstavcích v pravoúhle prolamovaných parapetech, ve 2. patře se z arkádové chodby dochoval pouze parapet s podstavci sloupků. Ostění pravoúhlých renesančních oken do arkádových ochozů jsou kamenná, velmi kvalitně provedená, dekorovaná reliéfními rozetami. Přímé nadokenní římsy nesou konzoly, mezi nimiž se nachází jemný ornamentální a vegetabilní vlys. Při rekonstrukci paláce v letech 2000–2001 byl dvůr se čtyřmi patry ochozů zastřešen proskleným pláštěm na trubkové konstrukci a rovněž od dvora sousedního domu byl oddělen skleněnou stěnou. Portál, protilehlý hlavnímu vjezdu, směřuje dnes do nově řešené obchodní pasáže Rozkvět. V severovýchodní části, při vstupu z náměstí Svobody, bylo původní schodiště ve hmotě budovy doplněno zavěšenými pavlačemi z matného skla se třemi výtahy. Byla zpřístupněna vyhlídková terasa na vrcholu stavby. Veškeré dlažby jsou novodobé, nové jsou rovněž dveřní a okenní otvory na nádvorních stranách čtvrtého patra. Interiéry jsou využívány pro kavárny, restaurace, prodejny a jiné služby.