zámek

Zámecký areál se rozkládá v JV části Buštěhradu, na svahu nad původní obcí.Rozsáhlý trojkřídlý zámek je situovaný na hraně svahu. Hlavní severní křídlo je orientované směrem k návsi historické obce, rozkládající se v údolí pod svahem. Západní dlouhé křídlo stojí podél ulice Revoluční. Jižní konec tohoto křídla tvoří farní kostel Povýšení sv. Kříže, původní zámecká kaple. Přístup do areálu vede pilířovou branou situovanou při nároží kostela v JZ rohu areálu. Jižně a východně od zámku se původně rozkládal hospodářský dvůr, z kterého se dochovalo jen torzo (východně od zámku). Jižní hranici areálu vymezuje ohradní zeď. Na východní straně areál rovněž vymezuje zeď, která je naproti krátkému křídlu zámku prolomena pilířovou branou do bývalého hospodářského dvora. Prudký svah severně od zámku byl původně upraven jako park. Jeho plochu z větší části vymezuje ohradní zeď, pouze na JZ straně je park ohraničen plotem z drátěného pletiva. V těchto místech stojí i mladší pilířová brána a při ní malá zděná stavba (asi pokladna kina). Na JV straně, na hraně svahu, tvoří hranici areálu dlouhé patrové hospodářské křídlo bývalého dvora, které přibližně lícuje s hlavním křídlem zámku. V parku se nacházejí zbytky novodobých utilitárních staveb (letní kino). Hospodářský dvůr ani utilitární stavby nejsou předmětem ochrany. Památkově chráněn je zámek, kostel Povýšení sv. Kříže, park, ohradní zeď a k tomu náležející pozemky.