zámek

Rozlehlý zámecký areál členitého nepravidelného půdorysu, orientovaný delší osou ve směru S-J, zaujímá větší SZ část městyse Slabce v mírně svažitém terénu, rovnoměrně klesajícím od S k J a zakončeném teprve při již. okraji krátkým strmějším srázem. Areál sestává z vlastní zámecké budovy, situované při JV okraji celku nad malým rybníčkem při silnici. Záp. od zámku stojí bývalé konírny čp. 59, spojené s JZ nárožím zámku kratičkou ohradní zdí, prolomenou segmentově sklenutou brankou brankou. Samostatně v JZ části areálu je umístěna bývalá administrativní budova čp. 58, severně od ní stojí bývalé chlévy a stodola čp. 63, patrně zbytek někdejšího hospodářského dvora. Více k Z se rozkládá budova tzv. aparátu čp. 68 a 124. SV od zámku stojí bývalá oranžerie. Největší část rozlohy areálu zaujímá velký zámecký park přírodně krajinářského typu. Menší část parku je narušena novodobou nehodnotnou zástavbou. Areál není uzavřen proti okolí zdmi ani ploty, pouze na vých. straně se dochovaly dva krátké úseky ohradní zdi. Předmětem ochrany je: zámek čp. 28; bývalé konírny čp. 59; bý. administrativní budova čp. 58; bývalé chlévy a stodola čp. 63; tzv. aparát čp. 68 a 124; bývalá oranžerie čp. 60 a 61; zámecký park a pozemky vymezeného areálu (včetně pozemků zabraných novodobou nechráněnou zástavbou a fotbalovým hřištěm).